110228_pride_464.jpg

Föreningen Stockholm Pride har antagit en värdegrund där de tar avstånd från all form av diskriminering. Foto: Expo

Stockholm Pride mot rasism

Publicerad 2011-02-28

För första gången har föreningen Stockholm Pride antagit en övergripande värdegrund för sin verksamhet. I policyn tar Pride avstånd från diskriminering, rasism och homofobi.

– I praktiken är det egentligen inget nytt. Vi sätter bara våra värderingar på pränt, säger Pär Wiktorsson, ordförande i Stockholm Pride.

I formuleringen av den nya värdegrunden står att föreningen "tar aktivt avstånd från all form av diskriminering som exempelvis rasism, sexism, homofobi och transfobi."

– Vi används av olika aktörer och vill kunna välja de som ställer upp på samma värderingar. Det är ett skydd för framtiden, säger Pär Wiktorsson.

Värdegrunden ställer sig bakom Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Tanken är att den ska genomsyra Stockholm Prides verksamhet, verksamma på festivalen och utomstående samarbetspartners.

Temat för sommarens festival är "Öppenhet" och samtidigt flyttas den till Kungsträdgården och Kulturhuset.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro