110221_dresden_464.jpg

Foto: peter-juelich.com

Stökigt när nazister demonstrerade i Dresden

Publicerad 2011-02-21

Även i år blev det stökigt när nazister från hela Europa samlades i Dresden för att demonstrera. Flera tusen nazister hade samlats i staden med omnejd.

Deutsche Welle rapporterar att omkring 600 nazister möttes av nästan 21 000 motdemonstranter i Dresden i lördags. Men rapporteringen om antalet nazister i staden skiljer sig stort mellan olika tyska nyhetskällor. Sz-online.de skriver att uppemot 3000 nazister samlats i staden.

Motdemonstranter och polis fick nazisterna att styra om sin demonstration till staden Leipzig. På så vis hindrades tusentals nazister som samlats från att nå stadskärnan.

Ändå uppstod flera skärmytslingar mellan polis, nazister och motdemonstranter under dagen. På nätet florerar filmer som visar hur de 5 000 utkommenderade poliserna sprutar tårgas för att hålla demonstranterna borta från varandra.

Senare på lördagskvällen gjorde polisen husrannsakan på flera adresser i Dresden. Enligt tidningen The Local var syftet att säkra bevis för hur vänsterorienterade antifascister arrangerat lördagens oroligheter.

Nazister samlas årligen i Dresden för att demonstrera till minnet av eldstormen som drabbade staden i slutet av andra världskriget. Omkring 3600 allierade flygplan släppte sina bomber över staden och beräknas ha dödat uppemot 25 000 personer.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA