Stor intolerans bland unga rumäner

Publicerad 2011-05-04

Intoleransen bland ungdomar i Rumänien ligger på en skrämmande hög nivå, visar en enkätundersökning som bekostats av George Soros-stiftelsen.

Homosexuella är de mest avskydda. Tre fjärdedelar av de intervjuade tonåringarna skulle inte vilja ha en homosexuell granne. Två tredjedelar avvisade tanken att bo bredvid romer eller aidssjuka. När det gällde muslimer var fyra av tio avvisande, och en tredjedel skulle inte vilja bo nära en jude.

Att intolerans och främlingsfientlighet inte bara florerar bland äldre utan också är så utbredd bland dagens ungdomar är "extremt oroväckande", skriver utredarna i en kommentar.
Undersökningen gjordes i november förra året och har publicerats i flera nyhetsmedier. Den omfattade 5 860 skolungdomar i Rumänien från 14 till 18 år.

Den rumänska enkäten visar också att ungdomar med välutbildade föräldrar generellt är mindre intoleranta. Med ett undantag: motviljan mot romer är starkast inom denna väletablerade grupp.

En svensk liknande undersökning visade nyligen att intoleransen minskar inom stora ungdomsgrupper, särskilt på de teoretiska utbildningarna.
Erik Sidenbladh

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro