Stor intolerans bland unga rumäner

Publicerad 2011-05-04

Intoleransen bland ungdomar i Rumänien ligger på en skrämmande hög nivå, visar en enkätundersökning som bekostats av George Soros-stiftelsen.

Homosexuella är de mest avskydda. Tre fjärdedelar av de intervjuade tonåringarna skulle inte vilja ha en homosexuell granne. Två tredjedelar avvisade tanken att bo bredvid romer eller aidssjuka. När det gällde muslimer var fyra av tio avvisande, och en tredjedel skulle inte vilja bo nära en jude.

Att intolerans och främlingsfientlighet inte bara florerar bland äldre utan också är så utbredd bland dagens ungdomar är "extremt oroväckande", skriver utredarna i en kommentar.
Undersökningen gjordes i november förra året och har publicerats i flera nyhetsmedier. Den omfattade 5 860 skolungdomar i Rumänien från 14 till 18 år.

Den rumänska enkäten visar också att ungdomar med välutbildade föräldrar generellt är mindre intoleranta. Med ett undantag: motviljan mot romer är starkast inom denna väletablerade grupp.

En svensk liknande undersökning visade nyligen att intoleransen minskar inom stora ungdomsgrupper, särskilt på de teoretiska utbildningarna.
Erik Sidenbladh

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA