110206_luton_464.jpg

Ett stort polisuppbåd höll ordning på EDL-demonstranterna i Luton i lördags. Foto: Expo

Stor polisinsats när EDL demonstrerade i Luton

Publicerad 2011-02-06

Den engelska islamofobiska och extremnationalistiska rörelsen English Defence League (EDL) samlade färre delftagare än väntat till sin demonstration i Luton på lördagen. Befarade våldsamheter uteblev också.

En av de största polisinsatserna i Storbritanniens historia kontrollerade effektivt EDL-demonstranterna och höll dem skilda från andra protestgrupper i staden Luton några mil norr om London.

1500 demonstranter för EDL, 1000 för motdemonstranterna Unite against Fascism, är polisens uppskattning. EDL:s egen siffra är 5 000. Expo:s bedömning är att nationalisterna var ungefär lika många som poliserna, drygt 2 000.

Marschen i Luton är trots allt den största i rörelsens historia. Den genomfördes för att fira att EDL grundades i staden för snart två år sedan. Ledaren Tommy Robinson, alias Stephen Lennon är Lutonbo och möttes av stort bifall när han talade vid mötet på ett torg i centrum.

EDL riktar sig officiellt mot islamisk extremism, moskébyggen och införande av sharialagar i Storbritannien. Men plakat och slagord riktas också mot muslimer i allmänhet: Islam is evil, Muslims off our streets. 18 procent av stadens multietniska befolkning är muslimsk.

EDL rekryterar många medlemmar bland fotbollshuliganer och likasinnade i den engelska underklassen. Deras alkoholkonsumtion före marschen var imponerande.

Utländska talare var bland andra österrikiskan Elizabeth Sabaditsch-Wolff som i hemlandet står åtalad för hatpropaganda mot islam. Från USA deltog den högerextreme rabbinen Nachum Shifren som citerade Churchill:

- EDL är hjältar som leder kampen mot islamismen så som Storbritannien under Andra världskriget ledde motståndet mot nazismen, sa Nachum Shifren i sitt tal.

Rusiga EDL-aktivister jublade över sin nya hjältestatus.
Erik Sidenbladh

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro