Stor protest mot EDL

Publicerad 2011-09-06

Flera hundra demonstranter samlades på lördagen för att protestera mot en EDL-demonstration i östra London. Runt 3000 kravallpoliser var på plats.

Invånare i stadsdelen Towel Hamlet och antifascister samlades nära Londons östra moské, som var mål för EDL-anhängarna, för att protestera mot den anti-muslimska gruppen. EDL anser att det pågår en "islamisering" av England, som måste bekämpas. Under EDL-demonstrationen skreks slagord som "Ni är avskum och ni vet det" till utländska turister, rapporterar Guardian.

Före demonstrationen stängde personalen vid King's Cross station i norra London av tunnelbanan i 30 minuter, vilket förhindrade många av EDL:s supportrar att ta sig till demonstrationsplatsen.

Under demonstrationen viftade motdemonstranternas plakat föreställande terroristen Anders Behring Breivik och den 28-åriga EDL-ledaren Stephen Yaxley-Lennon. Plakaten bar texten "Olika ansikten. Samma hat". Breivik hyllade i sitt manifest EDL:s kampanjer mot en "islamisering.

Pastor Alan Green, från St John i östra London, är en av organisatörerna av United East End, en koalition av grupper som motsätter sig EDL i Towel Hamlets. Alan Green säger till Guardian:

– En stor majoritet av befolkningen är mycket glada av att leva tillsammans i en sådan mångfald. Vi måste visa hur stort motståndet är mot EDL och att de saker de säger om området, deras retorik, är fel.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA