Stor protest mot EDL

Publicerad 2011-09-06

Flera hundra demonstranter samlades på lördagen för att protestera mot en EDL-demonstration i östra London. Runt 3000 kravallpoliser var på plats.

Invånare i stadsdelen Towel Hamlet och antifascister samlades nära Londons östra moské, som var mål för EDL-anhängarna, för att protestera mot den anti-muslimska gruppen. EDL anser att det pågår en "islamisering" av England, som måste bekämpas. Under EDL-demonstrationen skreks slagord som "Ni är avskum och ni vet det" till utländska turister, rapporterar Guardian.

Före demonstrationen stängde personalen vid King's Cross station i norra London av tunnelbanan i 30 minuter, vilket förhindrade många av EDL:s supportrar att ta sig till demonstrationsplatsen.

Under demonstrationen viftade motdemonstranternas plakat föreställande terroristen Anders Behring Breivik och den 28-åriga EDL-ledaren Stephen Yaxley-Lennon. Plakaten bar texten "Olika ansikten. Samma hat". Breivik hyllade i sitt manifest EDL:s kampanjer mot en "islamisering.

Pastor Alan Green, från St John i östra London, är en av organisatörerna av United East End, en koalition av grupper som motsätter sig EDL i Towel Hamlets. Alan Green säger till Guardian:

– En stor majoritet av befolkningen är mycket glada av att leva tillsammans i en sådan mångfald. Vi måste visa hur stort motståndet är mot EDL och att de saker de säger om området, deras retorik, är fel.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro