Ilskan i SD-Avesta

Publicerad 2011-06-01

En saknad pärm med kvitton, drygt 70 000 i saknade partibidrag och en polisanmälan mot den tidigare styrelsen. Lägg till en ihållande tystnad från distriktsledningen för att få en bild av de problem som Sverigedemokraterna i Avesta säger att de dras med.

SD tog två mandat i kommunfullmäktige i Avesta i höstens val. Resultatet gav rätt till partistöd och drygt 70 000 kronor betalades ut från kommunen.

Gott så. Problemet för SD Avesta var bara att pengarna betalades ut till Sverigedemokraterna i Borlänge. Följden blev att distriktsordförande för partiet i Dalarna-Västmanland, Marie Edenhager, fick kontroll över dem.

Roine Larsson, ordförande för partiet i Avesta, uppger att han kämpat i flera månader för att få tillbaka pengarna.

– Men jag får inte ett svar, ingenting, säger Roine Larsson till Expo.

Marie Edenhager är förvånad över Larssons uttalanden. Till Expo säger hon att hon träffade Larsson senast i mars och att han då inte uttryckte några klagomål. Samtidigt säger Edenhager att hon såg över utbetalningen av partistödet.

– Avesta är en kommunförening som har haft hand om sin egen ekonomi. Det har varit problem som gjort att kommunen hållit inne mandatstödet, sen fick jag lämna uppgifter om vilket konto det skulle betalas ut till, säger hon.

Att distriktet fick pengarna är naturligt eftersom föreningen i Avesta inte hade något konto då, förklarar Edenhager vidare.

Men Roine Larsson är av en annan åsikt.

– Det är inte alls i sin ordning, vi har ordnat ett konto och hörde av oss till henne. Det var i alla fall två månader sen vi berättade det. Vi har fortfarande inte fått våra pengar, säger han.

Men det är inte det enda som gör Roine Larsson upprörd. I samband med att Larsson tog över ordförandeklubban för lokalföreningen i Avesta upptäckte han att det saknades omkring 30 000 kronor i partikassan. Pengar som borde finnas utöver de drygt 70 000 som försvunnit till Borlänge.

I början av mars lämnade Roine Larsson in en polisanmälan mot tre medlemmar i den tidigare styrelsen. Utredningen ligger hos polisen i Dalarna. Den tidigare styrelsen nekar till brott.

Larsson säger också han att han lämnade över föreningens bokföring till Marie Edenhager, en pärm med kvitton som enligt Larsson visar hur misskött ekonomin var. Men även i det fallet ska det ha varit tyst från ledningen.

SD i Avesta har drabbats hårt av interna strider. Men Larsson säger att han tillsammans med kollegan Martti Hopponen har fått ordning på verksamheten. Samtidigt är han besviken på det uteblivna stödet:

– Jag tycker det är förjävligt. Hur fan ska man få till en fungerande förening när de motarbetar en från alla håll och kanter?

Edenhager säger att hon ska höra av sig till Roine Larsson igen:

– Jag trodde att problemen i Avesta var avklarade, men det verkar finnas lite mer att jobba med, säger hon till Expo.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro