Strid för ordförandeposten hos SD-Svedala

Publicerad 2011-01-28

Det blir omval hos Sverigedemokraterna i Svedala. Två personer som var med och röstade bort ordföranden på årsmötet har inte haft rösträtt. Beslutet väcker kritik från distriktets vice ordförande.

På Svedalas distriktsårsmöte ersattes Tom Thörnqvist av Hasse Bengtsson som ordförande.

Efter ordförandeskiftet i Svedala, protesterade Tom Thörnqvist som hävdade att valet inte gått rätt till. Valet av ordförande avgjordes med en röst, men Thörnqvist menar att två stycken personer inte var röstberättigade på mötet. Då de inte ska varit registrerade medlemmar när listan över röstberättigade skrevs ut.

Blir omval
Björn Söder i partistyrelsen ger Tom Thörnqvist rätt och utlyser ett nytt distriktsårsmöte. När det blir är upp till distriktet, säger sverigedemokraternas pressekreterare Erik Myrin.

- Björn Söder har bekräftat att personer blev registrerade på fel datum. De kommer få hålla ett nytt årsmöte, säger Erik Myrin till Expo.

Han tillägger att det står i Sverigedemokraternas stadgar att man måste ha registrerat sig innan den 7 januari, för att få delta i omröstningen och att det kan vara lätt att missa en sådan sak, menar han.

För Sverigedemokraternas vice ordförande i Svedala, Sven Beckman kommer uppgifterna om att det ska bli omval som en överraskning

- Jag får uppgifterna nu genom dig, jag tycker det låter märkligt. Bor de på orten så hör de hit, och de bodde här innan den 7 januari. Vi får se partiets motivering, anser vi att den inte stämmer så kommer vi opponera oss, säger Sven Beckman.

Expo har sökt Tom Thörnqvist och Hasse Bengtsson för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA