Strid för ordförandeposten hos SD-Svedala

Publicerad 2011-01-28

Det blir omval hos Sverigedemokraterna i Svedala. Två personer som var med och röstade bort ordföranden på årsmötet har inte haft rösträtt. Beslutet väcker kritik från distriktets vice ordförande.

På Svedalas distriktsårsmöte ersattes Tom Thörnqvist av Hasse Bengtsson som ordförande.

Efter ordförandeskiftet i Svedala, protesterade Tom Thörnqvist som hävdade att valet inte gått rätt till. Valet av ordförande avgjordes med en röst, men Thörnqvist menar att två stycken personer inte var röstberättigade på mötet. Då de inte ska varit registrerade medlemmar när listan över röstberättigade skrevs ut.

Blir omval
Björn Söder i partistyrelsen ger Tom Thörnqvist rätt och utlyser ett nytt distriktsårsmöte. När det blir är upp till distriktet, säger sverigedemokraternas pressekreterare Erik Myrin.

- Björn Söder har bekräftat att personer blev registrerade på fel datum. De kommer få hålla ett nytt årsmöte, säger Erik Myrin till Expo.

Han tillägger att det står i Sverigedemokraternas stadgar att man måste ha registrerat sig innan den 7 januari, för att få delta i omröstningen och att det kan vara lätt att missa en sådan sak, menar han.

För Sverigedemokraternas vice ordförande i Svedala, Sven Beckman kommer uppgifterna om att det ska bli omval som en överraskning

- Jag får uppgifterna nu genom dig, jag tycker det låter märkligt. Bor de på orten så hör de hit, och de bodde här innan den 7 januari. Vi får se partiets motivering, anser vi att den inte stämmer så kommer vi opponera oss, säger Sven Beckman.

Expo har sökt Tom Thörnqvist och Hasse Bengtsson för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA