Studentförening bjöd in antisemit som talare

Publicerad 2011-03-30

Utrikespolitiska föreningen på Örebro universitet bjöd in antisemiten Mohamed Omar för att prata om islam. Under sitt anförande kritiserade Omar bland "föreställningen om den s.k. Förintelsen".

Det är Mohamed Omar själv som refererar till föreläsningen på sin blogg. Där berättar han att han pratat om den "dolda islamismen", men skriver också att han kritiserade föreställningen om Förintelsen.

Arvid Vikman är ordförande för utrikespolitiska föreningen på Örebro universitet, föreningen som bjöd in Omar. Anledningen är, säger Vikman till Expo, att föreningen ville höra mer om islam från ett inifrånperspektiv.

- Vi har tidigare haft föreläsare som gett en väldigt negativ bild av islam, nu ville vi ha någon som kunde prata från ett annorlunda perspektiv, säger Vikman.

Föreläsningen hölls i Örebro universitets lokaler i tisdags. Vikman hade inte tid att se hela föreläsningen men säger att en föreläsare som Mohamed Omar kan ställa saker på sin spets och på så vis provocera fram reaktioner.

- Han var inte inbjuden för att prata om Förintelsen, men om han gjorde det så hoppas jag att det bemöttes i en diskussion. Att påstå att Förintelsen inte har ägt rum är befängt, och det tror jag att de flesta vet, säger Arvid Vikman.

Utrikespolitiska föreningen fick i början av februari Örebro universitets demokratipris. I en artikel publicerad på Örebro universitets hemsida om priset omnämns Mohamed Omar som "islamisten och antisionisten".
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro