Svår misshandel efter bråk om bönetider

Publicerad 2011-03-28

Två män har åtalats misstänkta för att ha slagit och sparkat en 17-årig pojke så svårt att han fick hjärnblödning. Anledningen till misshandel ska vara att pojken ansågs vara shiamuslim. En av gärningsmännen har varit under Säkerhetspolisens bevakning.

Den grova misshandeln av den 17-åriga pojken skedde i en sporthall i Märsta i början av maj förra året. 17-åringen och hans bror ville byta om efter att ha spelat fotboll men blev först inte insläppta i omklädningsrummet. En diskussion uppstod, vilket slutade med att 17-åringen blev nedslagen och sen sparkad när han låg på golvet.

Upprinnelsen till bråket är enligt bröderna en diskussion om böner som uppstod inför en tidigare fotbollsmatch. En av de misstänkta männen blev irriterade på de shiamuslimska bröderna som inte delade sunnimuslimernas bönetider.

17-åringen sökte vård för sina skador. Han hade bland annat ont i huvudet, en värk som eskalerade under veckorna som gick. Ungefär en månad efter misshandeln sökte han vård igen. Då hittade läkarna hittade en blödning i 17-åringens hjärna och han opererades akut.

De misstänkta männen, 24 respektive 41 år gamla, pekades ut av ett vittne i omklädningsrummet. De har åtalats, misstänkta för grov misshandel. Båda förnekar brott.

Den misstänkte 24-åringen är sen tidigare känd av polisen, dömd för flera fall av misshandel. Han har dokumenterade kopplingar till den militanta islamistorganisationen al-Shabab och figurerar i Säkerhetspolisens utredning kring de två män som i början av mars friades av hovrätten, misstänkta för anstiftan till terrorbrott.

I utredningen finns inspelade telefonsamtal där 24-åringen har kontakt med den fritidsledare som 2008 reste från Rinkeby till Kenya och vidare till Somalia för att delta i krig.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro