Sverigedemokrat avgår efter misstänkt kokainbruk

Publicerad 2011-12-02

En sverigedemokratisk kommunpolitiker från Jönköpings län avgår efter att Expo.se avslöjat att åklagarkammaren skickat ett strafföreläggande om tre misstänkta narkotikabrott till honom.

Kommunpolitikern säger till Expo.se att han blev paff när provsvaren kom tillbaka från polisen.

- De sa åt mig att pissa i ett provrör, visst sa jag. Sen trodde jag dem inte när jag fick provsvaret, säger mannen.

Åklagarmyndigheten skriver i sitt strafföreläggande att SD-politikern använt kokain, tramadol, zopiklon och lyrica.
SD-politkern nekar till brott och uppger att han fått i sig drogerna när han tagit fel ölglas vid ett krogbesök. Att polisen beslagtagit 26 narkotikaklassade tabletter från politikern säger han sig inte kännas vid.

- Det stämmer inte, säger han.

Strafföreläggandet gäller tre fall av ringa narkotikabrott. Mannen kan nu välja att erkänna brotten eller att driva processen vidare i tingsrätten. Om han erkänner ska han betala 36 000 kronor i dagsböter. SD-politikern säger först att han ska diskutera sin politiska framtid med Sverigedemokraternas lokalförening. Sen ändrar han sig.

- Jag avgår, säger han till Expo.

Strafföreläggande används vid mindre allvarliga brott, då åklagaren kan besluta om strafföreläggande i stället för att åtala. Det innebär att åklagaren utan rättegång bestämmer att den misstänkte ska betala böter. En förutsättning är att den som misstänks för brottet har erkänt det, antingen omedelbart eller inom en viss angiven tidsperiod. Den misstänkte ges ofta tillfälle att fylla i en blankett på vilken han eller hon erkänner brottet och accepterar straffet. Strafföreläggande är vanligt vid trafikbrott, till exempel fortkörning.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro