Sverigedemokrat länkade till rasistisk propagandafilm

Publicerad 2011-02-10

Patrik Rydström som sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Färgelanda sprider rasistisk propaganda via sin Facebook-sida. Varken han eller partiet vill kommentera innehållet.

Rydström länkade bland annat till en film där företrädare för den rasiodeologiska organisationen "American Renaissance" föreläser. Under rubriken "Den enastående Dr Rushdon" hänvisar Rydström till del 1 i filmen "Ras och IQ". Rushdon säger först att snittvärdet för IQ i västeuropa är 100. Sen fortsätter han:

- Tittar man på Afrika söder om Sahara, har de ett IQ-snitt på omkring 70. I västvärlden motsvarar det att vara på gränsen till förståndshandikappad, säger Philippe Rushdon bland annat i filmen.

Tidigare har Nationalsocialistisk front fört fram Philippe Rushdons idéer i Sverige. I partiorganet "Den svenska nationalsocialisten" refererade skribenter återkommande till Rushdons tankegångar.

Rydström länkade även till sajter som beskriver annat hur invandrade "zigenare" gjort butiksägare på orter runt om i Sverige "förtvivlade". En annan länk gör gällande att somalier är mer benägna att begå brott jämfört med svenskar, oavsett assimileringsförsök.

När Expo kontaktar Patrik Rydström säger han att han inte har några kommentarer. Några minuter senare raderas länkarna från Facebook.

Inte heller Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen vill kommentera innehållet på sidan:

- Jag vill inte kommentera lösryckta påståenden om vad någon i partiet ska ha skrivit på sin facebook-sida, säger Kinnunen till Expo.

Han konstaterar dock att personer som är med i Sverigedemokraterna ska följa partiets värdegrund. Tidigare i veckan rapporterade flera medier om Thomas Karlsen från Sverigedemokraterna i Trollhättan kallade romer för en "förtärande gräshoppssvärm". Karlsen är nu under utredning av partiet.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA