Sverigedemokrat länkade till rasistisk propagandafilm

Publicerad 2011-02-10

Patrik Rydström som sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Färgelanda sprider rasistisk propaganda via sin Facebook-sida. Varken han eller partiet vill kommentera innehållet.

Rydström länkade bland annat till en film där företrädare för den rasiodeologiska organisationen "American Renaissance" föreläser. Under rubriken "Den enastående Dr Rushdon" hänvisar Rydström till del 1 i filmen "Ras och IQ". Rushdon säger först att snittvärdet för IQ i västeuropa är 100. Sen fortsätter han:

- Tittar man på Afrika söder om Sahara, har de ett IQ-snitt på omkring 70. I västvärlden motsvarar det att vara på gränsen till förståndshandikappad, säger Philippe Rushdon bland annat i filmen.

Tidigare har Nationalsocialistisk front fört fram Philippe Rushdons idéer i Sverige. I partiorganet "Den svenska nationalsocialisten" refererade skribenter återkommande till Rushdons tankegångar.

Rydström länkade även till sajter som beskriver annat hur invandrade "zigenare" gjort butiksägare på orter runt om i Sverige "förtvivlade". En annan länk gör gällande att somalier är mer benägna att begå brott jämfört med svenskar, oavsett assimileringsförsök.

När Expo kontaktar Patrik Rydström säger han att han inte har några kommentarer. Några minuter senare raderas länkarna från Facebook.

Inte heller Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen vill kommentera innehållet på sidan:

- Jag vill inte kommentera lösryckta påståenden om vad någon i partiet ska ha skrivit på sin facebook-sida, säger Kinnunen till Expo.

Han konstaterar dock att personer som är med i Sverigedemokraterna ska följa partiets värdegrund. Tidigare i veckan rapporterade flera medier om Thomas Karlsen från Sverigedemokraterna i Trollhättan kallade romer för en "förtärande gräshoppssvärm". Karlsen är nu under utredning av partiet.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro