Sverigedemokrat skickade rasistmejl till tidningar

Publicerad 2011-02-02

Sverigedemokraternas huvudnamn i Knivsta, Leif Vogel, riskerar att uteslutas ur partiet efter att han skickat rasistiska mejl till Svenska Dagbladet och Dagens nyheter.

Svenska dagbladet har i dagarna publicerat en artikelserie om så kallade slumvärdar som missköter sina hyreshus. Detta har engagerat Leif Vogel så till den grad att han skickat flera mejl till tidningen.

Han reagerar dock inte på att hyresvärdarna missköter sina uppdrag. Istället anser han att skulden för boendeförhållandena bör läggas på människor med invandrarbakgrund.

"Sämre reklam för den svarta hopen kan man ju inte tänka sig", skriver han i ett mejl till SvD. Mejlet har även skickats till Dagens Nyheter.

"De tar ju inte bara med sig sin analfabetism utan hela sin brist på kultur och kunskap, men väl vägglöss, hårlöss och kackerlackor och som på bilden sin nedgörande effekt på våra bostäder. På bilden står en svart fan och klagar på att skåpdörrarna ramlat ner", skriver Leif Vogel vidare.

I en intervju med SvD säger Vogel att han inte står för uttalandena som politiker. Istället säger han att han mejlade som privatperson.

Sverigedemokraterna säger nu att de ska utreda Vogels framtid som politiker.

–Som företrädare för Sverigedemokraterna måste man alltid uppträda med gott omdöme, säger Martin Kinnunen till SvD.

Leif Vogel är Sverigedemokraternas enda politiker i kommunfullmäktige i Knivsta.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA