Sverigedemokrat utsatt för hotkampanj

Publicerad 2011-04-06

Polisen utreder hoten. SD-politikern och nämndemannen Kristina Winberg från Jönköping har flera gånger hotats på grund av sitt politiska engagemang. Polisen som utreder hoten säger att förundersökningen är inne i ett "känsligt skede".

I brevet uppgav signaturen att Winberg "skulle utsättas för en kampanj" om hon inte lämnade sitt uppdrag som nämndeman.

- Jag är inte mer än människa, så det är klart jag tar illa vid mig. Dessutom har jag en familj att tänka på, det har varit upprepade tillfällen och jag har mått dåligt av det här, säger Kristina Winberg till Expo.

Polisen i Jönköping har sedan en tid tillbaka utrett hoten mot Winberg. Kriminalinspektör Per-Åke Eldh säger att förundersökningen är inne i ett känsligt läge. Han bekräftar samtidigt att det finns flera polisanmälningar om hot riktade mot Winberg.

- I övrigt vill jag inte säga så mycket eftersom vi håller på med vår utredning, säger Per-Åke Eldh.

Hoten ska bland annat ha bestått i att personer satt upp affischer utanför Winbergs bostad samt i staden där hon bor. Affischer med bild och personuppgifter på henne, allt under rubriken "Lär känna din lokale rasist".

Samtidigt säger Winberg att hon har fått bra stöd från både domstolsverket, kommunen och partiet. Bland annat har kommunens säkerhetspersonal varit i kontakt med henne sen hoten tog fart, strax efter höstens val.

- Det är inte bara ett hot mot mig, det är ett hot mot hela det demokratiska systemet. Jag tycker de som gör det här är fega, de kan ta en debatt istället, säger Winberg.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA