Sverigedemokrat utsatt för hotkampanj

Publicerad 2011-04-06

Polisen utreder hoten. SD-politikern och nämndemannen Kristina Winberg från Jönköping har flera gånger hotats på grund av sitt politiska engagemang. Polisen som utreder hoten säger att förundersökningen är inne i ett "känsligt skede".

I brevet uppgav signaturen att Winberg "skulle utsättas för en kampanj" om hon inte lämnade sitt uppdrag som nämndeman.

- Jag är inte mer än människa, så det är klart jag tar illa vid mig. Dessutom har jag en familj att tänka på, det har varit upprepade tillfällen och jag har mått dåligt av det här, säger Kristina Winberg till Expo.

Polisen i Jönköping har sedan en tid tillbaka utrett hoten mot Winberg. Kriminalinspektör Per-Åke Eldh säger att förundersökningen är inne i ett känsligt läge. Han bekräftar samtidigt att det finns flera polisanmälningar om hot riktade mot Winberg.

- I övrigt vill jag inte säga så mycket eftersom vi håller på med vår utredning, säger Per-Åke Eldh.

Hoten ska bland annat ha bestått i att personer satt upp affischer utanför Winbergs bostad samt i staden där hon bor. Affischer med bild och personuppgifter på henne, allt under rubriken "Lär känna din lokale rasist".

Samtidigt säger Winberg att hon har fått bra stöd från både domstolsverket, kommunen och partiet. Bland annat har kommunens säkerhetspersonal varit i kontakt med henne sen hoten tog fart, strax efter höstens val.

- Det är inte bara ett hot mot mig, det är ett hot mot hela det demokratiska systemet. Jag tycker de som gör det här är fega, de kan ta en debatt istället, säger Winberg.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro