Sverigedemokrater lämnar fullmäktige i Eskilstuna

Publicerad 2011-02-02

Sverigedemokraten Thomas Lindeberg lämnar sin plats i Eskilstunas kommunfullmäktige. Hans avhopp blir det femte under den här mandatperioden i Eskilstuna.

Sverigedemokraterna i Eskilstuna har svårt att få sina politiker att stanna kvar i fullmäktige.

- Jag känner mig inte redo för politiken, jag är verkligen ingen politiker, säger Thomas Lindeberg, den senaste i raden av avhoppare i Eskilstuna.

Han hänvisar också till vad han kallar för "personliga skäl".

Sverigedemokraternas partisekreterare i Eskilstuna, Therese Borg påstår att skälen till många av avhoppen är diskriminering mot sverigedemokrater på arbetsmarknaden och i samhället.

- Det vi vet är att Thomas Lindeberg varit tveksam i att ställa upp i fullmäktige på grund av rädsla för att de ska få konsekvenser på arbetet. Vi är många som blivit utmanövrerade på arbetsplasten, säger Therese Borg.

Även hennes egen karriär skall ha påverkats av diskrimineringen, säger hon.

Men Thomas Linderberg tillbakavisar Borgs förklaring. Det gör även de andra avhopparna. Expo har kontaktat flera personer som valt att lämna sin plats i både fullmäktige och partiet i Eskilstuna. Ingen känner igen Therese Borgs förklaring:

- Hon ska inte tala om varför jag har lämnat. Det får stå för henne, jag avfärdar det hon säger. En orsak till mitt avhopp är min hälsa, jag har en hörselskada, säger Per-Ove Bandeus som tidigare lämnade sin plats i fullmäktige.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro