Sverigedemokrater uppträdde hotfullt i vallokal

Publicerad 2011-05-18

Tre personer, varav en uppges vara en ledande sverigedemokrat, hotade röstmottagare i Hammarkullen i Göteborg i söndags. Valnämnden överväger nu en polisanmälan.

Det var strax innan halv tre på söndagseftermiddagen som tre personer stormade in i vallokalen i Hammarkullen.

– De uppträdde väldigt hotfullt och var väldigt högljudda, säger Stefan Gudmundsson, ordförande i Lärjedalen Sandeslätts valdistrikt, till GP på nätet.

– Många blev chockade, både röstmottagare och väljare.

Gudmundsson beskriver de tre personerna som rusade in i lokalen som kraftiga. Enligt GP anklagade trion valarbetarna för valfusk och påstod att de inte lagt ut Sverigedemokraternas valsedlar bland de övriga partiernas. Som bevis höll de upp en bunt SD-valsedlar som inte sprättats upp.

– Men vi hade använt en annan bunt. Vid samtliga tillfällen vi kontrollerade stället med valsedlar fanns Sverigedemokraternas valsedlar på plats, säger Gudmundsson till GP.

Kanslichefen på valnämnden i Göteborg, Bill Werngren, säger till GP att händelsen är oacceptabel och att de överväger en polisanmälan. En av Sverigedemokraterna som uppges ha varit på platsen skriver i ett mejl till tidningen att han inte har hotat någon.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro