Sverigedemokrater vittnar i rätten

Publicerad 2011-09-06

Två Sverigedemokrater besökte en skola inför valet förra året för att informera om partiets politik. Efter utfrågningen stormade en av skolans elever in i klassrummet. Sverigedemokraterna upplevde elevens beteende som hotfullt. Nu möts de i rätten.

Det var den 5 maj förra året som Sverigedemokraternas distriktsordförande Markus Wiechel och Jonas Andersson, nuvarande ordförande för ungdomsförbundet i Östergötland, besökte Birgittaskolan i Linköping. När lektionen avslutades rusade en 20-årig man in och ifrågasatte vad Sverigedemokraterna, SD, gjorde på hans skola.

Enligt åklagaren ska 20-åringen ha skrikit att de sverigedemokraterna var nazister och att de skulle försvinna från hans skola. Sverigedemokraterna hävdar även att 20-åringen ska ha knuffat dem, skriver Norrköpings tidning.

En TV4-reporter var på plats för att filma SD-besöket och lyckades filma delar av händelseförloppet. Till skillnad från sverigedemokraterna ska reportern inte ha sett 20-åringen knuffa dem.

20-åringen sade sig ha viss förståelse för att politikerna kan ha uppfattat situationen som hotfull.
– Jag var inte där för att bråka, jag var där för att ifrågasätta deras politik. De delar tankar med Anders Breivik, sade 20-åringen under rättegången uppger Norrköpings tidning.

SD-politikerna, som vittnade i rätten, anser att händelsen har fått konsekvenser för deras politiska arbete.

Andersson menar att SD blir kallade martyrer och att det är dags för samhället att stå upp för en sann demokrati. Han tillägger på sin blogg: "Det måste vara nog med daltande med bortskämda snorungar som leker revolutionära kommunister /.../ jag hoppas att Linköpings tingsrätt ger kommunistförbrytaren det straff han förtjänar".

Tingsrätten meddelar sin dom den 15 september.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro