Sverigedemokraterna avgör om fotoförbud

Publicerad 2011-01-27

Alliansregeringen har presenterat ett förslag om att kriminalisera integritetskränkande fotografering. Nu öppnar Sverigedemokraterna för att ställa sig bakom förslaget och kan därmed fälla avgörandet.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth har tidigare ställt sig positiv till förslaget. Partiets pressekretare Martin Kinunnen bekräftar till Expo att det även är Sverigedemokraternas linje.

- Kent Ekeroth har uttalat sig positivt om förslaget, och det är den hållning som Sverigedemokraterna har, säger han

Lagförslaget handlar om att kriminalisera visa typer av fotografering. Det rör sig om ta bilder på personer i en bostad eller på toaletten, men också närgången eller dold fotografering som kränker den personliga integriteten.

Kan försvåra granskning

Socialdemokraterna är skeptiska till förslaget. Partiet anser att det finns en poäng i att reglera vad som är tillåtet att fotografera när alla har en kamera. Samtidigt anser de att lagen kan försvåra samhällsgranskningen.

" Det finns skäl att ytterligare skydda människors privatliv, när det t.ex. gäller privata utrymmen som duschar och omklädningsrum (...) Förslaget får inte innebära att legitim och seriös granskande journalistik omöjliggörs (..), skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande."

SD kan avgöra

I ett läge där oppositionen röstar emot förslaget kan Sverigedemokraterna avgöra. Socialdemokraternas pressekreterare, Peder Palmstierna bollar över det ansvaret till Alliansen.

- Vi formar vår politik själva, helt oberoende av hur Sverigedemokraterna kan tänkas rösta. Det är upp till regeringen om Sverigedemokraterna får avgöra. Regeringen lägger förslaget, vi driver oppositionspolitik, säger Peder Palmstierna.

Gruppledaren för Moderatena i riksdagen Anna Kinberg Batra säger till Expo att Moderaterna inte förhör sig med Sverigedemokraterna om hur de tänker rösta.

- Det gäller samma sak här som i alla frågor som behandlas av riksdagen. Vi förhandlar inte med Sverigedemokraterna och vi frågar inte om hur de tänker rösta. Alliansen tar ansvar för de lagförslag som regeringen lägger och det är bara om oppositionen enas som regeringens förslag faller, säger hon.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA