Sverigedemokraterna delar sitt största distrikt

Publicerad 2011-03-29

Sverigedemokraterna kommer att dela sitt största distrikt, SD Syd. Det står klart efter att Mikael Eskilandersson blev vald till ordförande för distriktet under årsmötet i helgen.

- Det är ingen hemlighet att jag vill dela distriktet, det sa jag redan i mitt öppningsanförande på årsmötet, säger Mikael Eskilandersson till Expo.

Det blev ett struligt årsmöte för Sverigedemokraternas distrikt Syd. Trots en diger dagordning hann deltagarna bara halvvägs in i planeringen – mötet stannade vid valet av ny ordförande.

33-årige Mikael Eskilandersson från Örkelljunga tar över klubban för Sverigedemokraternas distrikt Syd. Hans första uppgift blir att överse delningen av distriktet.

- Halland och Småland kommer att bli egna distrikt. Halland är i princip klara att bli egna, men Småland saknar fortfarande några företrädare, säger Mikael Eskilandersson.

Skåne väntas utgöra ett distrikt i framtiden och ska inte delas efter valkretsar, enligt Eskilandersson. Samtidigt är det medlemmarna som bestämmer, poängterar han.

Omkring 300 personer deltog på årsmötet, vilket gjorde rösträkningen svåröverskådlig. Dessutom var lokalen där årsmötet skulle hållas bokad i endast fyra timmar. Den avhoppade SD-politikern Dragan Klaric skriver på sin blogg att han blir "gråtfärdig" och undrar retoriskt hur funderingarna gick när "man bokade möteslokal för bara 4 timmar till ett distriktsårsmöte för partiets största distrikt?"

Efter valet av ordförande ajournerades mötet.

Öppenhet ser annars ut att vara den nya vägen för SD Syd. Inför årsmötet publicerades dagordningen och flera andra handlingar på distriktets sajt, tillgängliga för alla intressenter.

Förra året var styrelsen lite försiktigare med vilka som fick ta del av dokumenten. Bland annat innehåll årsberättelsen allvarlig kritik riktad mot ordförande Jens Leandersson och SD Syds bristfälliga ekonomiska planering.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA