Sverigedemokraterna framåt i omvalet

Publicerad 2011-05-16

Sverigedemokraterna missar målet med ett mandat men ökar ändå kraftigt i landstingsomvalet i Västra Götaland. Samtidigt får partiet ett mandat i kommunfullmäktigeomvalet i Örebro.

Inför söndagens omval pratade Expo med Sverigedemokraternas distriktsordförande Jimmie Stranne i ett av Västra Götalands två sverigedemokratiska distrikt. Han sa då att partiet siktade på tio mandat.

- Vi siktar på att ta minst tio mandat på söndag, sa Stranne.

Och partiet kom nära, men ökningen på 3.5 procent till totalt 5.8 procent jämfört med 2006 gör att partiet stannar på nio mandat. I alla fall om den preliminära rösträkningen står sig. C, KD och V får även de nio mandat vardera.

Anledningen till att Sverigedemokraterna ville ha tio mandat var att de då skulle få platser i regionstyrelsen och nämnderna.

I Örebro ökade Sverigedemokraterna med 1.5 procent. De stannade på 5.6 procent av rösterna, motsvarande ett mandat i kommunfullmäktige.

Endast drygt 43 procent av de röstberättigade i Västra Götaland tog sig till urnorna i söndags. I Örebro röstade nästan 63 procent.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro