Sverigedemokraterna framåt i omvalet

Publicerad 2011-05-16

Sverigedemokraterna missar målet med ett mandat men ökar ändå kraftigt i landstingsomvalet i Västra Götaland. Samtidigt får partiet ett mandat i kommunfullmäktigeomvalet i Örebro.

Inför söndagens omval pratade Expo med Sverigedemokraternas distriktsordförande Jimmie Stranne i ett av Västra Götalands två sverigedemokratiska distrikt. Han sa då att partiet siktade på tio mandat.

- Vi siktar på att ta minst tio mandat på söndag, sa Stranne.

Och partiet kom nära, men ökningen på 3.5 procent till totalt 5.8 procent jämfört med 2006 gör att partiet stannar på nio mandat. I alla fall om den preliminära rösträkningen står sig. C, KD och V får även de nio mandat vardera.

Anledningen till att Sverigedemokraterna ville ha tio mandat var att de då skulle få platser i regionstyrelsen och nämnderna.

I Örebro ökade Sverigedemokraterna med 1.5 procent. De stannade på 5.6 procent av rösterna, motsvarande ett mandat i kommunfullmäktige.

Endast drygt 43 procent av de röstberättigade i Västra Götaland tog sig till urnorna i söndags. I Örebro röstade nästan 63 procent.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA