sdpol_jens_leandersson_464_1.jpg

Distrikt syds ordförande Jens Leandersson. Foto: Expo

Sverigedemokraterna väntas dela distrikt syd

Publicerad 2011-01-28

Sverigedemokraternas största distrikt, distrikt syd, ska delas. Enligt ett internt utskick från ordförande Jens Leandersson ska Skåne delas i fyra delar. Småland väntas i sin tur bli styckat längs länsgränserna.

Enligt Leandersson är det partisekreterare Björn Söder som lanserat idéen om att dela distriktet. Organisationen ska hädanefter ske efter riksdagsvalkretsar. I alla fall om de berörda lokalavdelningarna godkänner förslaget.

"Fördelen är att vi får närmare kontakt mellan medlemmarna och styrelsen. Nackdelen blir att vi får en organisation som är den direkt motsatta till hur vi är organiserade i Region Skåne", skriver Jens Leandersson i utskicket som gick ut till medlemmar i distrikt syd.

Han poängterar att samtliga riksdagspartier har Skåne som ett distrikt sedan det blev en region 1999.

Uppdelningen av distrikt syd har länge varit föremål för diskussion inom Sverigedemokraterna. Årsskiftet 2008/2009 ville Smålands och Hallands distrikt bryta sig ut från syd-gruppen. En maktstrid uppstod där partiets dåvarande IT-ansvarige Ted Ekeroth polisanmäldes för dataintrång. Då var partiledningen inte beredda att låta distrikt syd dela på sig.

Den före detta sverigedemokraten Dragan Klaric kommenterar utvecklingen på sin blogg. Han skriver att syddistriktet med sitt stora medlemsantal haft makt att påverka partiets utveckling på årsmöten under flera års tid.

"Orsaken av vad jag har förstått är att distrikt syd har tjänat sitt syfte under flera år men har samtidigt blivit en maktfaktor som hotar den absoluta toppen i partiet", fortsätter han.

Pressekreteraren Martin Kinnunen säger till Expo att viljan att dela distriktet är i linje med partiets stadgar. Några andra tankar finns inte, menar han.

- Det står i våra stadgar att vi ska sträva efter att ha distrikt utformade efter valkretsar. Sen är det upp till medlemmarna i distrikten att själva besluta om de vill göra en delning, säger han.

Expo har pratat med Lars-Johan Hallgren, andre vice ordförande i distrikt syd. Han säger att han inte hunnit ta ställning till hur han ser på en uppdelning av distriktet:

- Men det är ingen hemlighet att det länge varit en ambition att låta länen Jönköping, Kronoberg och Halland bli egna distrikt, säger han.

Distrikt Syd är Sverigedemokraternas i särklass största och distrikt. Det består av länen Skåne, Halland, Kronoberg, Jönköping och Kalmar. Det var det här som den nuvarande partiledningen skapade sin maktbas.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA