Rasistanklagad revisor välkomnas tillbaka till SD

Publicerad 2011-04-11

Sverigedemokraterna vill ha tillbaka kommunrevisor Jan Holmberg på sin post i Strömsund. I ett pressmeddelande skriver Sverigedemokraternas distriktstyrelse i Jämtland att "rasistanklagelserna" mot Holmberg saknar trovärdighet.

Det har stormat rejält kring Sverigedemokraterna i Jämtland på sistone. I slutet av mars kunde Expo avslöja att den sverigedemokratiske kommunrevisorn i Strömsund, Jan Holmberg, varit medlem i Nationaldemokraterna som samarbetar med nazistiska organisationer. Samtidigt pekades han ut av Länstidningen som upphovsman till mängder av rasistisk propaganda som spridits i kommunen.

- Det finns gott om vittnen som sett Holmberg sätta upp de här lapparna, säger Mats Carlsson, en av personerna som varit drivande i att uppmärksamma Jan Holmbergs propagerande i kommunen.

"En negerfamilj i Härnösand erhöll drygt 60.000:- per månad netto i olika bidrag, trots det ansökte de om ännu mer pengar hos den sociala myndigheten", står det på en av lapparna som Holmberg uppges ha satt upp.

Allting mynnade ut i att Holmberg i början av april lämnade både partiet och sitt uppdrag som kommunrevisor.

- Vi har kommit fram till att det är bästa lösningen, sa Ronny Karlsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Jämtland, till Östersunds-Posten då.

Nu gör partiet en kovändning. I ett pressmeddelande skriver distriktstyrelsen och Ronny Karlsson att partiet vill ha tillbaka Jan Holmberg som revisor. Karlsson hänvisar till en dom i Östersunds tingsrätt där Mats Carlsson blivit dömd för att ha kört in i Holmbergs bil.

Mats Carlsson säger till Expo att det inte är någon hemlighet att det finns en konflikt mellan honom och Holmberg.

- Jag blev irriterad på att Holmberg följde efter mig, så jag vände, körde över på vänstersidan för att stoppa honom, och sen körde vi ihop när vi nästan stod stilla. Jag är dömd för det och tar på mig det, säger Mats Carlsson.

Från Sverigedemokraternas sida menar man att detta ställer allt över ända.

- Vi har gått på medias uppgifter. Vi visste inte att det fanns en konflikt mellan Holmberg och den här personen, säger Ronny Karlsson till Expo.

Han säger också att partiet pratat med Holmberg om lapparna som satts upp runt om i Strömsunds kommun.

- Några av dem säger han att han satt upp, och de ställer vi oss bakom. Sen finns det vissa som är lite grövre, och de säger Holmberg att han inte har något med att göra, säger Ronny Karlsson.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro