110615_jimmie_juholt_464_01.jpg

Jimmie Åkesson (SD) tog replik på Håkan Juholts (S) anförande under partiledardebatten på onsdagen. Juholt hävdade att Jimmie och SD inte tillhörde oppositionen i riksdagen utan alliansen. Foto: Expo

Åkessons taktiska drag i riksdagen

Publicerad 2011-06-15

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson använde sitt anförande under partiledardebatten på onsdagen till att anklaga regeringen för att föra en lönedumpningspolitik. Samtidigt medgav Åkesson att han på grund av tidigare kritik undvek att tala om invandringen.

Jimmie Åkesson nämnde under sitt anförande inte något om partiets kärnfråga: invandringen. Anledningen till det visade sig vara taktisk. I ett replikskifte med Maud Olofsson medgav han att det var för att undvika kritik som han inte tagit upp frågan.
– Jag har medvetet inte pratat så mycket invandring här idag. Eftersom varenda gång vi har haft debatter i kammaren så har jag fått det här motargumentet att "den där Åkesson och de där Sverigedemokraterna, de pratar bara invandring, de är inte intresserade av någonting annat".

Jimmie Åkesson sa också att hans parti påverkat politiken som "tungan på vågen" i riksdagen. Han passade i det sammanhanget på att kritisera regeringen.
– Nu har vi har en regering som verkar synnerligen ovillig att acceptera den här rådande situationen, som vägrar att förstå att man nu regerar i minoritet - man använder den här blunda-hoppas-taktiken. Det har också inneburit att den samlade oppositionen har kunnat driva igenom ett ganska så stort antal frågor, sa Jimmie Åkesson

Åkesson räknade upp ett antal frågor till, där regeringen riskerar ett nederlag när det gäller vad han kallade alliansens lönedumpningspolitik. Åkesson menade även att det borde finnas flera områden där oppositionen och Sverigedemokraterna kunde komma överens, till exempel när det gäller a-kassan, satsningar på familjer, avveckling av pensionärsskatten och fortsatta jobbskatteavdrag.

Dagens partiledardebatt i riksdagen präglades annars av att det var första gången som socialdemokraternas Håkan Juholt mötte de andra partiledarna i en debatt. Även miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin gjorde sin debut i sammanhanget.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA