110615_jimmie_juholt_464_01.jpg

Jimmie Åkesson (SD) tog replik på Håkan Juholts (S) anförande under partiledardebatten på onsdagen. Juholt hävdade att Jimmie och SD inte tillhörde oppositionen i riksdagen utan alliansen. Foto: Expo

Åkessons taktiska drag i riksdagen

Publicerad 2011-06-15

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson använde sitt anförande under partiledardebatten på onsdagen till att anklaga regeringen för att föra en lönedumpningspolitik. Samtidigt medgav Åkesson att han på grund av tidigare kritik undvek att tala om invandringen.

Jimmie Åkesson nämnde under sitt anförande inte något om partiets kärnfråga: invandringen. Anledningen till det visade sig vara taktisk. I ett replikskifte med Maud Olofsson medgav han att det var för att undvika kritik som han inte tagit upp frågan.
– Jag har medvetet inte pratat så mycket invandring här idag. Eftersom varenda gång vi har haft debatter i kammaren så har jag fått det här motargumentet att "den där Åkesson och de där Sverigedemokraterna, de pratar bara invandring, de är inte intresserade av någonting annat".

Jimmie Åkesson sa också att hans parti påverkat politiken som "tungan på vågen" i riksdagen. Han passade i det sammanhanget på att kritisera regeringen.
– Nu har vi har en regering som verkar synnerligen ovillig att acceptera den här rådande situationen, som vägrar att förstå att man nu regerar i minoritet - man använder den här blunda-hoppas-taktiken. Det har också inneburit att den samlade oppositionen har kunnat driva igenom ett ganska så stort antal frågor, sa Jimmie Åkesson

Åkesson räknade upp ett antal frågor till, där regeringen riskerar ett nederlag när det gäller vad han kallade alliansens lönedumpningspolitik. Åkesson menade även att det borde finnas flera områden där oppositionen och Sverigedemokraterna kunde komma överens, till exempel när det gäller a-kassan, satsningar på familjer, avveckling av pensionärsskatten och fortsatta jobbskatteavdrag.

Dagens partiledardebatt i riksdagen präglades annars av att det var första gången som socialdemokraternas Håkan Juholt mötte de andra partiledarna i en debatt. Även miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin gjorde sin debut i sammanhanget.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro