Tidningar vill stoppa näthatet

Publicerad 2011-08-30

Flera stora tidningar har valt att förändra funktionerna för kommentarsfälten i anslutning till sina webbartiklar. Igår meddelade Dagens nyheter, Expressen och Aftonbladet att inloggning kommer att krävas för att kommentera.

Den främsta anledning till att tidningarna förändrar sina rutiner är rasismen som sprids av anonyma skribenter på kommentarsfälten.

Efter terrorattentat i Norge och Anders Behring Breiviks manifest uppmärksammades var det många som kände igen hans främlingsfientliga resonemang från läsarkommentarer och chattforum, skriver Aftonbladet. Tidningen kommer nu kräva att man loggar in genom sitt facebook-konto för att kunna publicera kommentarer.

Men olika tidningar ser olika lösningar.

Dagens Nyheter ska införa någon typ av inloggning i höst, säger chefen för DN.se, Björn Hedensjö.

Expressen kommer börjar med förhandsmoderering, vilket innebär att alla inlägg på deras sajt kommer att granskas innan de publiceras. Fast på sikt vill även Expressen att de som kommenterar ska behöva identifiera sig på något sätt.

Alla tidningarna som tagit beslutet att ändra sina rutiner, nämner rasismen och främlingsfientligheten som en stor anledning till sina beslut. Genom att människor tvingas identifiera sig hoppas tidningarna att den anonyma rasismen som sprids ska stävjas.

Värmlands folkblad var först med att reagera på näthatet i Sverige, fyra dagar efter Breiviks attack i Norge, stängde de ner kommentarsfunktionerna helt på sin webbsida.
Daniel Vergara

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro