Tidningar vill stoppa näthatet

Publicerad 2011-08-30

Flera stora tidningar har valt att förändra funktionerna för kommentarsfälten i anslutning till sina webbartiklar. Igår meddelade Dagens nyheter, Expressen och Aftonbladet att inloggning kommer att krävas för att kommentera.

Den främsta anledning till att tidningarna förändrar sina rutiner är rasismen som sprids av anonyma skribenter på kommentarsfälten.

Efter terrorattentat i Norge och Anders Behring Breiviks manifest uppmärksammades var det många som kände igen hans främlingsfientliga resonemang från läsarkommentarer och chattforum, skriver Aftonbladet. Tidningen kommer nu kräva att man loggar in genom sitt facebook-konto för att kunna publicera kommentarer.

Men olika tidningar ser olika lösningar.

Dagens Nyheter ska införa någon typ av inloggning i höst, säger chefen för DN.se, Björn Hedensjö.

Expressen kommer börjar med förhandsmoderering, vilket innebär att alla inlägg på deras sajt kommer att granskas innan de publiceras. Fast på sikt vill även Expressen att de som kommenterar ska behöva identifiera sig på något sätt.

Alla tidningarna som tagit beslutet att ändra sina rutiner, nämner rasismen och främlingsfientligheten som en stor anledning till sina beslut. Genom att människor tvingas identifiera sig hoppas tidningarna att den anonyma rasismen som sprids ska stävjas.

Värmlands folkblad var först med att reagera på näthatet i Sverige, fyra dagar efter Breiviks attack i Norge, stängde de ner kommentarsfunktionerna helt på sin webbsida.
Daniel Vergara

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA