Tillåtet köra ut SD från skola

Publicerad 2011-03-14

Det är inte brottsligt att köra ut Sverigedemokraterna från en skola, även om partiet fått tillstånd att hålla bokbord i lokalerna. Det fastslår Justitiekanslern i ett beslut.

Två rektorer körde bort Sverigedemokraternas representanter från en skola i Sundsvall i maj 2009 trots att partiet fått tillstånd att hålla ett bokbord i lokalerna. Samtidigt utbröt ett handgemäng och en polisanmälan gjordes mot de två rektorerna. Nu har anmälan granskats av Justitiekanslern, JK.

Någon förundersökning blir det inte. JK skriver att det kan röra sig om ett tryckfrihetsbrott när en företrädare för det allmänna, i det här fallet två rektorer, hindrar någon att sprida tryckta skrifter. Enligt JK har dock rektorerna ett ansvar att hålla ordning i skolan, därför kunde de tvinga SDs representanter att lämna lokalerna.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA