Tillåtet köra ut SD från skola

Publicerad 2011-03-14

Det är inte brottsligt att köra ut Sverigedemokraterna från en skola, även om partiet fått tillstånd att hålla bokbord i lokalerna. Det fastslår Justitiekanslern i ett beslut.

Två rektorer körde bort Sverigedemokraternas representanter från en skola i Sundsvall i maj 2009 trots att partiet fått tillstånd att hålla ett bokbord i lokalerna. Samtidigt utbröt ett handgemäng och en polisanmälan gjordes mot de två rektorerna. Nu har anmälan granskats av Justitiekanslern, JK.

Någon förundersökning blir det inte. JK skriver att det kan röra sig om ett tryckfrihetsbrott när en företrädare för det allmänna, i det här fallet två rektorer, hindrar någon att sprida tryckta skrifter. Enligt JK har dock rektorerna ett ansvar att hålla ordning i skolan, därför kunde de tvinga SDs representanter att lämna lokalerna.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro