Tio års fängelse för attentat mot moské

Publicerad 2011-12-09

Två män har dömts till tio års fängelse i England efter att tänt på en moské, en av de dömda uttryckte på Facebook att han vill "spränga alla moskéer".

Den 3 december drog Simon Beech och Garreth Foster en gasledning från en närliggande gasmätare till en moské i Staffordshire i syfte att orsaka en explosion i en moské. De båda gärningsmännen förnekar att syftet med branden var att någon skulle komma till skada eller att spränga moskén.

Männen hävdar att mordbranden var en hämnd för att den extrema och förbjudna islamistgruppen "Muslims Against Crusaders" förra året bränt vallmosymboler på stilleståndsdagen, den dag då England hedrar världskrigens offer. Vallmon symboliserar de stupade soldaterna.

På Facebook skrev Beech "Om de bränner våra ´poppies´(vallmosymboler, red.anm) så bränner vi deras ställe".

I rättegången hävdade Beech att attacken inte var riktad mot alla muslimer utan bara mot extremisterna. Beech uppger även under rättegången att han varit med i English Defence League och British national party. Frost sa genom sin advokat att han alltid kommit bra överens med muslimer, rapporterar BBC News.

Talesmannen för polisen i Staffordshire säger att han inte har det minsta tvivel om att syftet var att spränga moskén. Branden orsakade skador för nästan åtta miljoner kronor.
Daniel Vergara

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA