Tio års fängelse för attentat mot moské

Publicerad 2011-12-09

Två män har dömts till tio års fängelse i England efter att tänt på en moské, en av de dömda uttryckte på Facebook att han vill "spränga alla moskéer".

Den 3 december drog Simon Beech och Garreth Foster en gasledning från en närliggande gasmätare till en moské i Staffordshire i syfte att orsaka en explosion i en moské. De båda gärningsmännen förnekar att syftet med branden var att någon skulle komma till skada eller att spränga moskén.

Männen hävdar att mordbranden var en hämnd för att den extrema och förbjudna islamistgruppen "Muslims Against Crusaders" förra året bränt vallmosymboler på stilleståndsdagen, den dag då England hedrar världskrigens offer. Vallmon symboliserar de stupade soldaterna.

På Facebook skrev Beech "Om de bränner våra ´poppies´(vallmosymboler, red.anm) så bränner vi deras ställe".

I rättegången hävdade Beech att attacken inte var riktad mot alla muslimer utan bara mot extremisterna. Beech uppger även under rättegången att han varit med i English Defence League och British national party. Frost sa genom sin advokat att han alltid kommit bra överens med muslimer, rapporterar BBC News.

Talesmannen för polisen i Staffordshire säger att han inte har det minsta tvivel om att syftet var att spränga moskén. Branden orsakade skador för nästan åtta miljoner kronor.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro