Tjeck riskerar fängelse för rasistuttalande

Publicerad 2011-11-22

En 22-årig man står misstänkt för hets mot folkgrupp efter att i mars, i staden Novy Bydzov i Tjeckien, vid en anti-romsk demonstration gjort rasistiska uttalanden. Om mannen döms riskerar han att få två års fängelse.

Polisen misstänker att mannen har hetsat till hat mot romer och förespråkat att deras rättigheter ska begränsas. Efter att granskat en video från demonstrationen har polisen överlämnat fallet till riksåklagaren, rapporterar Romea.

I samband med demonstrationen som leddes av det tjeckiska högerextrema partiet Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS, är 14 män misstänkta för att ha attackerat tre romska män. Männen står åtalade och kan få tre års fängelse om de fälls. Polisen utesluter inte att fler personer, som deltog vid demonstrationen, kommer att åtalas.

DSSS demonstrationen i mars samlade cirka 500 anhängare. Runt 200 anti-rasister höll en motdemonstration under parollen "Novy Bydzov är inte ensam".

Bakgrunden till de anti-romska protesterna förlagts till Novy Bydzov är att flera våldsbrott och ett fall av våldtäkt skedde i staden förra året - händelser som hela den romska gruppen hålls ansvariga för. Hälften av stadens 7000 invånare har undertecknat en skrivelse om ökad säkerhet i staden och borgmästaren Pavel Louda har kritiserat den lokala romska befolkningen samt hotat med en rad åtgärder mot vad han kallade "oanpassbara" invånare.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA