Tjeck riskerar fängelse för rasistuttalande

Publicerad 2011-11-22

En 22-årig man står misstänkt för hets mot folkgrupp efter att i mars, i staden Novy Bydzov i Tjeckien, vid en anti-romsk demonstration gjort rasistiska uttalanden. Om mannen döms riskerar han att få två års fängelse.

Polisen misstänker att mannen har hetsat till hat mot romer och förespråkat att deras rättigheter ska begränsas. Efter att granskat en video från demonstrationen har polisen överlämnat fallet till riksåklagaren, rapporterar Romea.

I samband med demonstrationen som leddes av det tjeckiska högerextrema partiet Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS, är 14 män misstänkta för att ha attackerat tre romska män. Männen står åtalade och kan få tre års fängelse om de fälls. Polisen utesluter inte att fler personer, som deltog vid demonstrationen, kommer att åtalas.

DSSS demonstrationen i mars samlade cirka 500 anhängare. Runt 200 anti-rasister höll en motdemonstration under parollen "Novy Bydzov är inte ensam".

Bakgrunden till de anti-romska protesterna förlagts till Novy Bydzov är att flera våldsbrott och ett fall av våldtäkt skedde i staden förra året - händelser som hela den romska gruppen hålls ansvariga för. Hälften av stadens 7000 invånare har undertecknat en skrivelse om ökad säkerhet i staden och borgmästaren Pavel Louda har kritiserat den lokala romska befolkningen samt hotat med en rad åtgärder mot vad han kallade "oanpassbara" invånare.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro