Tjeckisk region hotas av konflikter

Publicerad 2011-08-24

I Tjeckien har det högerextremistiska partiet Arbetarnas sociala rättviseparti sagt att de ska demonstrera på gatorna i staden Novy bor. Det efter att etniska spänningar har blossat upp i området, skriver den tyska tidningen Deutsche Welle.

Det är den fattiga region Slukonovsky Vybezek i Tjeckien som hotas av etniska konflikter, efter att ett gäng romska ungdomar rapporterats attackerat sex personer. En person har gripits efter våldsamheterna och polisen bedömer attacken som etniskt motiverad. Även i en annan del av regionen ska ett par romska ungdomar gett sig på tre män med machete av rasliga motiv.

Trots att det Romska samfundet tagit avstånd från överfallen fruktar vissa att extremhögern kommer att utnyttja händelserna och mer våld mot romer, skriver Deutsche Welle.

Regionen Slukonovsky Vybezek lider av stor arbetslöshet och fattigdom och det har rapporterats att hyresvärdar har köpt ut romska familjer från området.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro