Tjeckisk region hotas av konflikter

Publicerad 2011-08-24

I Tjeckien har det högerextremistiska partiet Arbetarnas sociala rättviseparti sagt att de ska demonstrera på gatorna i staden Novy bor. Det efter att etniska spänningar har blossat upp i området, skriver den tyska tidningen Deutsche Welle.

Det är den fattiga region Slukonovsky Vybezek i Tjeckien som hotas av etniska konflikter, efter att ett gäng romska ungdomar rapporterats attackerat sex personer. En person har gripits efter våldsamheterna och polisen bedömer attacken som etniskt motiverad. Även i en annan del av regionen ska ett par romska ungdomar gett sig på tre män med machete av rasliga motiv.

Trots att det Romska samfundet tagit avstånd från överfallen fruktar vissa att extremhögern kommer att utnyttja händelserna och mer våld mot romer, skriver Deutsche Welle.

Regionen Slukonovsky Vybezek lider av stor arbetslöshet och fattigdom och det har rapporterats att hyresvärdar har köpt ut romska familjer från området.
Daniel Vergara

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA