Tjeckiska högerextremister frias från misshandel

Publicerad 2011-12-08

Tjeckisk domstol har friat 13 personer som misstänkts för att ha attackerat tre romer. Romerna misshandlades efter en demonstration som det högerextrema Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS anordnat. Domstolen kunde inte bevisa vem av de misstänkta som utfört vad.

En av männen som attackerats vittnade om att han fälldes till marken och att flera högerextremister sparkade på honom samtidigt som de skrek "Ditt svarta zigenarsvin, du ska till gaskammaren". Misshandeln stoppades av förbipasserande.

En annan berättade i rätten om att han slagits ned med järnrör och att han sedan blivit sparkad på. En tredje hade en liknande historia och kunde även vittna om att han såg fem personer som sparkade på hans kamrat.

Misshandeln skedde i centrala Nový Bydžov, efter en demonstration mot romer som anordnades av DSSS. Demonstrationen samlade omkring 500 högerextremister och 200 motdemonstranter.

Flera av de misstänkta vägrade att uttala sig i rätten, andra hävdade att det var de själva som blivit attackerade.

"Även om det är bevisat att en fysisk attack på målsäganden ägt rum, så är det inte möjligt att precisera exakt vilka av de åtalade som är skyldiga", sa domaren Karel Peřina när han läste upp dome i rätten, rapporterar Romea.cz. Peřina kritiserade även polisen på flera punkter för en bristfällig utredning.

Åklagaren som överklagat domen säger att "Det är står klart efte de bevis som lagts fram att åtminstone en del av de tilltalade begått brotten", sa han, rapporterar Romea.cz.

Efter demonstrationen i Nový Bydžov åtalades sammanlagt 15 personer. Förutom de 13 som åtalats för misshandeln så kommer två personer att åtalas separat. Samtliga åtalade misstänktes även för upplopp och för att ha hetsat mot romer. Peřina säger att åklagarsidan inte presenterat nog med bevis för att fastslå att upploppen var rasistiskt motiverade.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA