Tjeckiska högerextremister frias från misshandel

Publicerad 2011-12-08

Tjeckisk domstol har friat 13 personer som misstänkts för att ha attackerat tre romer. Romerna misshandlades efter en demonstration som det högerextrema Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS anordnat. Domstolen kunde inte bevisa vem av de misstänkta som utfört vad.

En av männen som attackerats vittnade om att han fälldes till marken och att flera högerextremister sparkade på honom samtidigt som de skrek "Ditt svarta zigenarsvin, du ska till gaskammaren". Misshandeln stoppades av förbipasserande.

En annan berättade i rätten om att han slagits ned med järnrör och att han sedan blivit sparkad på. En tredje hade en liknande historia och kunde även vittna om att han såg fem personer som sparkade på hans kamrat.

Misshandeln skedde i centrala Nový Bydžov, efter en demonstration mot romer som anordnades av DSSS. Demonstrationen samlade omkring 500 högerextremister och 200 motdemonstranter.

Flera av de misstänkta vägrade att uttala sig i rätten, andra hävdade att det var de själva som blivit attackerade.

"Även om det är bevisat att en fysisk attack på målsäganden ägt rum, så är det inte möjligt att precisera exakt vilka av de åtalade som är skyldiga", sa domaren Karel Peřina när han läste upp dome i rätten, rapporterar Romea.cz. Peřina kritiserade även polisen på flera punkter för en bristfällig utredning.

Åklagaren som överklagat domen säger att "Det är står klart efte de bevis som lagts fram att åtminstone en del av de tilltalade begått brotten", sa han, rapporterar Romea.cz.

Efter demonstrationen i Nový Bydžov åtalades sammanlagt 15 personer. Förutom de 13 som åtalats för misshandeln så kommer två personer att åtalas separat. Samtliga åtalade misstänktes även för upplopp och för att ha hetsat mot romer. Peřina säger att åklagarsidan inte presenterat nog med bevis för att fastslå att upploppen var rasistiskt motiverade.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro