Transports uteslutningar går inte att överklaga

Publicerad 2011-02-18

Den av Transportarbetarförbundet uteslutna sverigedemokraten Björn Fälth tänker ta strid mot uteslutningen. Men en talesman för fackföreningen säger att det inte går att överklaga beslutet.

I samband med att Sverigedemokraten Björn Fälth uteslöts ur Transport har också sverigedemokraten Mikael Bengts från Leksand, som Expo tidigare rapporterat om, tvingats lämna förbundet.

– Ytterligare ett eller två fall gällande Sverigedemokrater har också varit uppe på bordet, även där har uteslutning skett, säger Martin Viredius, förbundets tredje vice ordförande.

När Expo kontaktade Björn Fälth hade denne planer på att överklaga Transports beslut och tänkte ta strid med förbundet om sitt medlemskap. Viredius säger att beslut av det här slaget inte går att överklaga.

– Det är en tolkning av stadgarna och förbundet tolkar stadgarna. När beslutet fattas har bedömningen gjorts.

Däremot finns möjligheten att behålla medlemskapet. Efter att en anmälan på lokal avdelningsnivå kommer in till förbundsstyrelsen kontaktas medlemmen för ett utlåtande.

– Personen i fråga möjlighet att uttala sig och har möjlighet att avsäga sig sitt politiska uppdrag. Det
är vad som krävs för att behålla medlemskapet, säger Viredius.

Möjligheten att utesluta endast utifrån politiska åsikter är däremot inte aktuellt.

– Man måste vara aktiv, agera för en idé som förtroendevald. Naturligtvis utesluts ingen för vad han eller hon tänker.

Vidare säger Martin Viredius att förbundsstyrelsen inte har möjlighet att leta aktivt efter medlemmar som är förtroendevalda för Sverigedemokraterna. Anmälan måste inkomma från avdelningarna som har lokalkännedom.

Sedan Transports styrelse 2005 beslutade att medlemmar skulle kunna uteslutas från förbundet på grund av politiskt engagemang har ett tiotal sverigedemokrater uteslutits.
Ulrika Lindén

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro