Tre åtalas för tårgasattack mot Pride

Publicerad 2011-03-02

Tre män i 20-årsåldern åtalas för tårgasattacken mot Pridedemonstrationen i Helsingfors förra sommaren. Männen är bland annat misstänkta för 87 fall av misshandel.

Det var i Helsingfors centrum i juli förra året som Prideparaden attackerades med rökpatroner, tårgas och pepparspray. Det rapporterar Svenska Yle. Offren fick bland annat andningssvårigheter och irriterade ögon.

Nu har Helsingfors statsåklagare väckt åtal. Tre män i 20-årsåldern åtalas för 87 fall av misshandel, 71 fall av kränkning av politisk handlingsfrihet, innehav av farligt föremål samt hindrande av möte.

Enligt Yle kan brottet komma att behandlas som ett hatbrott, något det hittills har funnits få av i finsk rättshistoria.

Statsåklagare Jorma Äijälä bekräftar för Yle att fallet är exceptionellt. Maxstraffen för de flesta av brotten är två års fängelse men enligt åklagaren är det svårt att förutse vad domen stannar på. Flera av de 87 brottsoffren har via sin advokat sagt att de kommer söka skadestånd.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro