Tre åtalas för tårgasattack mot Pride

Publicerad 2011-03-02

Tre män i 20-årsåldern åtalas för tårgasattacken mot Pridedemonstrationen i Helsingfors förra sommaren. Männen är bland annat misstänkta för 87 fall av misshandel.

Det var i Helsingfors centrum i juli förra året som Prideparaden attackerades med rökpatroner, tårgas och pepparspray. Det rapporterar Svenska Yle. Offren fick bland annat andningssvårigheter och irriterade ögon.

Nu har Helsingfors statsåklagare väckt åtal. Tre män i 20-årsåldern åtalas för 87 fall av misshandel, 71 fall av kränkning av politisk handlingsfrihet, innehav av farligt föremål samt hindrande av möte.

Enligt Yle kan brottet komma att behandlas som ett hatbrott, något det hittills har funnits få av i finsk rättshistoria.

Statsåklagare Jorma Äijälä bekräftar för Yle att fallet är exceptionellt. Maxstraffen för de flesta av brotten är två års fängelse men enligt åklagaren är det svårt att förutse vad domen stannar på. Flera av de 87 brottsoffren har via sin advokat sagt att de kommer söka skadestånd.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA