Tredje gripandet i Alpen-Donau härva

Publicerad 2011-04-28

Kampen mellan de österrikiska myndigheterna och personerna bakom nazistsajten Alpen-Donau fortsätter. Åklagare bekräftar nu att en tredje person gripits, misstänkt för att ha kopplingar till sajten.

Läs mer

De österrikiska myndigheterna är fåordiga kring det senaste gripandet, men bekräftade på torsdagen för tidningen Austrian independent att gripandet skedde i helgen. De vill heller inte säga vad den gripne heter eller hur gammal han är. Bara att han omhändertogs på grund av sina kopplingar till sajten Alpen-Donau.

Sajten, som legat på en amerikansk server, har länge gäckat åklagare och polis i Österrike. Först efter en begäran om hjälp från amerikanska myndigheter kunde sajten stängas ner, bara för att återuppstå den 20 april i år.

Enligt Austrian independent har sajten fungerat som en nazistisk blogg sedan 2009. Där har nazister skrivit hatiska inlägg om etniska minoriteter, vänsterpolitiker och politiker.

Kampen mot sajten inleddes på allvar i slutet av oktober förra året då polis slog till mot 16 adresser, de flesta i huvudstaden Wien. Datorer, minneskort, mobiltelefoner, automatvapen, knivar och pistoler togs i beslag. Räden var den största som gjorts mot nazister i landet sen tidigt 1990-tal och gjordes inom ramen för landets avnazifieringslagar från 1947.

Den mest kände av de gripna personerna är Gottfried Küssel, en av ledarna för VAPO. VAPO står för Folkets lojala utomparlamentariska opposition och är ökänd för sina paramilitära övningar.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA