Tredje gripandet i Alpen-Donau härva

Publicerad 2011-04-28

Kampen mellan de österrikiska myndigheterna och personerna bakom nazistsajten Alpen-Donau fortsätter. Åklagare bekräftar nu att en tredje person gripits, misstänkt för att ha kopplingar till sajten.

Läs mer

De österrikiska myndigheterna är fåordiga kring det senaste gripandet, men bekräftade på torsdagen för tidningen Austrian independent att gripandet skedde i helgen. De vill heller inte säga vad den gripne heter eller hur gammal han är. Bara att han omhändertogs på grund av sina kopplingar till sajten Alpen-Donau.

Sajten, som legat på en amerikansk server, har länge gäckat åklagare och polis i Österrike. Först efter en begäran om hjälp från amerikanska myndigheter kunde sajten stängas ner, bara för att återuppstå den 20 april i år.

Enligt Austrian independent har sajten fungerat som en nazistisk blogg sedan 2009. Där har nazister skrivit hatiska inlägg om etniska minoriteter, vänsterpolitiker och politiker.

Kampen mot sajten inleddes på allvar i slutet av oktober förra året då polis slog till mot 16 adresser, de flesta i huvudstaden Wien. Datorer, minneskort, mobiltelefoner, automatvapen, knivar och pistoler togs i beslag. Räden var den största som gjorts mot nazister i landet sen tidigt 1990-tal och gjordes inom ramen för landets avnazifieringslagar från 1947.

Den mest kände av de gripna personerna är Gottfried Küssel, en av ledarna för VAPO. VAPO står för Folkets lojala utomparlamentariska opposition och är ökänd för sina paramilitära övningar.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro