Tuffare lagstiftning mot hat på fotbollsarenor

Publicerad 2011-12-15

Skottland införde på onsdagen tuffare lagstiftning mot att hetsa mot religioner på fotbollsarenor. Lagen täcker specifikt in fotbollsarenor och pubar. Lagförändringen har mött kritik för att vara ohanterlig.

Att anstifta till hat mot religioner offentligt eller på internet kommer kunna ge fem års fängelse. Det skotska nationalpartiet, SNP, drev igenom lagen "The offensive bill" genom att utnyttja sin totala majoritet. Samtliga oppositionspartier var emot lagen, även supportrar, klubbar och den skotska kyrkan har varit hårda kritiker. Oppositionen hävdar att regeringen inte kunnat motivera varför lagen är nödvändig och menar att det redan funnits tillräckliga lagar. De uttrycker även farhågor att lagen kan drabba människors yttrandefrihet, rapporterar The Guardian.

Flera händelser har föranlett lagen, en utlösande händelse var fem brevbomber som skickats till framträdande katoliker och celtic fans varav en är klubbens ordförande Niel Lennon. Förra veckan dömde den europeiska fotbollsorganisationen, Uefa, Celtic att betala 1,4 miljoner kronor i böter efter att fans sjungit sånger till stöd för IRA i en match mot Rennes. Tidigare hade Rangers dömts att betala samma summa och klubbens fans stängdes av från flera matcher efter att supportrar gjort sig skyldiga till flera brott.

Skottlands säkerhetsminister, Roseanna Cunningham, säger att upptrappningen av problemen runt fotbollsmatcherna innebar att hårdare tag krävdes.

- Du kan antingen välja att inte agera och låta saker vara som de är vilket leder till att trångsynta och tanklösa handlingar frodas, eller så kan vi agera på ett sådant sätt som är nödvändigt och sända ut ett budskap om att beteendet inte längre accepteras.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro