Tuffare lagstiftning mot hat på fotbollsarenor

Publicerad 2011-12-15

Skottland införde på onsdagen tuffare lagstiftning mot att hetsa mot religioner på fotbollsarenor. Lagen täcker specifikt in fotbollsarenor och pubar. Lagförändringen har mött kritik för att vara ohanterlig.

Att anstifta till hat mot religioner offentligt eller på internet kommer kunna ge fem års fängelse. Det skotska nationalpartiet, SNP, drev igenom lagen "The offensive bill" genom att utnyttja sin totala majoritet. Samtliga oppositionspartier var emot lagen, även supportrar, klubbar och den skotska kyrkan har varit hårda kritiker. Oppositionen hävdar att regeringen inte kunnat motivera varför lagen är nödvändig och menar att det redan funnits tillräckliga lagar. De uttrycker även farhågor att lagen kan drabba människors yttrandefrihet, rapporterar The Guardian.

Flera händelser har föranlett lagen, en utlösande händelse var fem brevbomber som skickats till framträdande katoliker och celtic fans varav en är klubbens ordförande Niel Lennon. Förra veckan dömde den europeiska fotbollsorganisationen, Uefa, Celtic att betala 1,4 miljoner kronor i böter efter att fans sjungit sånger till stöd för IRA i en match mot Rennes. Tidigare hade Rangers dömts att betala samma summa och klubbens fans stängdes av från flera matcher efter att supportrar gjort sig skyldiga till flera brott.

Skottlands säkerhetsminister, Roseanna Cunningham, säger att upptrappningen av problemen runt fotbollsmatcherna innebar att hårdare tag krävdes.

- Du kan antingen välja att inte agera och låta saker vara som de är vilket leder till att trångsynta och tanklösa handlingar frodas, eller så kan vi agera på ett sådant sätt som är nödvändigt och sända ut ett budskap om att beteendet inte längre accepteras.
Daniel Vergara

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA