Två män inför rätta efter knivdåd

Publicerad 2011-10-05

På onsdagen inleddes rättegången mot två män i 25-årsåldern misstänkta för två mordförsök med rasistiska förtecken i Västerås. Ett par dagar innan dåden hyllade de misstänkta den norska terroristen Anders Breiviks terrordåd.

Männen, misstänks för att försökt mörda två män som de uppfattat som invandrare. Enligt åtalet rör dig som ett hatbrott.

Kammaråklagaren, Jessica Wenna, visade under rättegången bilder på den huvtröja som ett av offren bar. På huvan fanns det 17 märken efter hugg och tröjan hade 4-5 stickmärken sade hon, rapporterar Västmanlands läns tidning.

Åklagaren visade även skärmdumpar i rätten på de främlingsfientliga sajter och forum som männen besökt innan dådet. De åtalade har bland annat hyllat terroristens Anders Breiviks terrordåd i Oslo.

De båda männen förnekar inblandning i mordförsöken.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro