utr_tyskland_naziterror_464_01.jpg

De tre mordmisstänkta tyskarna. Omständigheterna runt de båda männens död är oklar. Det finns indikationer på att Mundlos sköt sin kamrat Bönhardt innan han själv tog sitt liv. FOTO: LANDESKRIMINALAMPT THÜRINGEN

Tysk underrättelsetjänst kan ha saboterat utredning

Publicerad 2011-12-20

Tyskland skakas av terrortrion Nationalsozialistischer Untergrund, NSU, som misstänks för att ha utfört minst tio mord. I Tyskland rapporteras det att personer inom underrättelsetjänsten i delstaten Thüringen medvetet saboterat utredningen.

I 13 år lyckades terrortrion NSU hålla sig undan den tyska polisen. Mellan 2000 och 2007 misstänks gruppen ha utfört minst 10 mord. I Tyskland har morden skapat en debatt om hur NSU:s kända medlemmar, Beate Zschäpe, Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt, kunnat undgå den tyska säkerhetstjänsten i så många år utan att upptäckas.

1998 gick NSU under jord och sedan dess har trion sökts av polisen. Flera misstag av underrättelsetjänsten i jakten på trion har kommit fram. I söndags rapporterade den tyska tidningen Bild am Sonntag att den lokala underrättelsetjänsten i Thüringen, den delstat där terrortrion ska ha bildats, fört över 2000 mark till en känd nazistledare för att hjälpa terrortrion att ordna pass. Underrättelsetjänsten anklagas även för att ha ordnat en mellanhand för att ta hand om transaktionerna.

Till tidningen Berliner Zeitung har en anonym källa inifrån säkerhetstjänsten berättat att agenter i Thüringen varnat nazistledaren då han blivit utsatt för övervakning. Nazistledaren var under tiden en aktiv informatör åt säkerhetstjänsten. Agenter ska även ha berättat för nazistledaren när den lokala polisen hyrt en lägenhet nära hans hem och gett honom information om vilka bilar som förfogades av polisen. Vid ett tillfälle ska agenter ha skuggat poliser vilka i sin tur skuggade nazistledaren.

Samtidigt som Tyskland skakas av skandaler och en debatt pågår om att förbjuda det högerextrema partiet Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD som har kopplats till nazisttrion så kan det bli svårt att fälla Zschäpe för mord, medhjälp till mord och medlemskap i en terroristorganisation. Mitteldeutsche Zeitung som hänvisar till källor inom inrikesministeriet skriver att Zschäpe inte säger någonting i förhör och att det kan bli svårt att bevisa att hon varit delaktig i morden och att NSU var en terroristorganisation. Enligt tidningen finns det en risk för att hon bara kan fällas för att ha bränt ner trions lägenhet.

Zschäpe överlämnade sig själv till polisen i november efter att NSU-medlemmen Uwe Mundlos skjutit ihjäl kompanjonen Uwe Böhnhardt och sedan sig själv i en husvagn efter ett misslyckat bankrån. Kort därefter rullades den makabra historien upp.
Daniel Vergara

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA