Tyskland förbjuder nazistorganisation

Publicerad 2011-09-22

Det tyska inrikesministeriet har förbjudit nazistorganisationen, Hjälporganisationen för nationella politiska fångar och deras anhöriga (HNG). De tyska myndigheterna menar att gruppen är ett hot mot samhället och att den bryter mot landets konstitution.

HNG består av omkring 600 medlemmar och anses vara Tysklands största nazistorganisation. Den verkar som en supportgrupp för högerextrema fångar. Tysklands inrikesminister, Hans-Peter Friedrich, har varit en drivande kraft för att förbjuda organisationen.
- Det är inte längre acceptabelt att högerextremister som sitter fängslade får stöd av HNG i sina aggressiva hållningar mot vårt fria demokratiska samhälle, sa han i ett uttalande, enligt Deutsche Welle.

Friedrich säger vidare:
- Genom att förkasta den demokratiska rättsstaten och glorifiera nationalsocialismen försöker HNG att behålla högerextrema rasister i en kriminell miljö.

Förbudet kom efter en serie räder i Tysklands västliga delstater där polisen beslagtagit material från ledande personer inom HNG.

På senare tid har flera högerextrema grupper i Tyskland förbjudits i samband med landets satsning på att bekämpa extremism.

HNG bildades 1979 och leds av Ursula Müller.
Daniel Vergara

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA