Tyskland förbjuder nazistorganisation

Publicerad 2011-09-22

Det tyska inrikesministeriet har förbjudit nazistorganisationen, Hjälporganisationen för nationella politiska fångar och deras anhöriga (HNG). De tyska myndigheterna menar att gruppen är ett hot mot samhället och att den bryter mot landets konstitution.

HNG består av omkring 600 medlemmar och anses vara Tysklands största nazistorganisation. Den verkar som en supportgrupp för högerextrema fångar. Tysklands inrikesminister, Hans-Peter Friedrich, har varit en drivande kraft för att förbjuda organisationen.
- Det är inte längre acceptabelt att högerextremister som sitter fängslade får stöd av HNG i sina aggressiva hållningar mot vårt fria demokratiska samhälle, sa han i ett uttalande, enligt Deutsche Welle.

Friedrich säger vidare:
- Genom att förkasta den demokratiska rättsstaten och glorifiera nationalsocialismen försöker HNG att behålla högerextrema rasister i en kriminell miljö.

Förbudet kom efter en serie räder i Tysklands västliga delstater där polisen beslagtagit material från ledande personer inom HNG.

På senare tid har flera högerextrema grupper i Tyskland förbjudits i samband med landets satsning på att bekämpa extremism.

HNG bildades 1979 och leds av Ursula Müller.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro