utr_npd_464_1.jpg

NPD gick till val i Sachsen-Anhalt med en kampanj mot arbetskraftsinvandring. Stödet för partiet var högt bland unga väljare. Foto: Roland Geisheimer/Attenzione

Unga tyskar stöder NPD

Publicerad 2011-03-24

Det tyska högerextrema partiet NPD fick inte tillräckligt med röster i helgens delstatsval i Sachsen-Anhalt för att få några mandat. Men en samtidigt visar en opinionsundersökning att stödet för partiet är högt bland unga väljare.

NPD, Nationaldemokratische Partei Deutschlands, fick 4,6 procent och missade därmed med spärren på fem procent. Men en undersökning bland väljarna visar att bland män under 30 år, så stödjer 15 procent partiet, uppger Deutsche Welle.

Professor Hajo Funke, som är expert inom sociala och politiska frågor, menar att man inte kan betrakta NPD som inflytelselöst bara för att partiet hamnade utanför parlamentet. Han menar att det har inflytande över den våldsamma kultur som råder i vissa ungdomskretsar.
– Antalet våldsamma överfall i Sachsen-Anhalt ökade igen under 2010. Den här våldskulturen är en rasistisk kultur, problemet finns fortfarande kvar eftersom det inte blivit ordentligt hanterat, säger han till Deutsche Welle.

Michael Grunzel, talesperson för NPD i Sachsen-Anhalt, menar att NPD inte bidrar till våldshandlingar. Han hävdar att det är deras kandidater som är utsatta.

NPD kandiderade inte i Sachsen-Anhalt valet 2006. Helgens resultat visar att partiet har större stöd i landsbygdsområden än i städerna. I en ort, Laucha, fick partiet stöd av nästen 19 procent.

Enligt valanalytiker anses det relativt höga valdeltagandet, 51 procent, hjälpt till att hålla NPD utanför parlamentet. Men även enskilda representanters utspel anses ha påverkat valresultatet, till exempel publicerade en av partiets toppkandidater Hitlers Mein Kampf på internet.

NPD saknar representation i det nationella parlamentet, men är representerade i två delstatsparlament, Sachsen och Meckelenburg-Vorpommern.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro