Upptrappning av politiskt våld befaras i Berlin

Publicerad 2011-06-30

Våldet mellan höger och vänsterextremister ökar i Berlin. Det skriver den tyska tidningen der Spiegel i ett reportage.

I helgen utsattes fem olika vänsterorganisationer i Berlin för mordbrandsattentat. Enligt der Spiegel var attentaten motiverade av hämnd för ett flertal attacker mot högerextrema politiker som bland annat fått flaskor kastade på sig. Tidningen skriver att attackerna är en del av en pågående eskalering där höger och vänsterextremister använder allt grövre våld för att skada varandra.

Senast i måndags knivhöggs en trebarnsmamma som var på väg hem med sina barn. Kvinnan, som är gift med en känd nazistledare, hade innan attacken tagit emot flera hot från vänsteraktivister. Maken hade också fått sin bil förstörd av en brand.

Samtidigt rapporterar två tyska dagstidningar att en grupp som kallar sig Nationale Widerstrand Berlin skickat ut e-postmeddelanden där de uppmanade sina anhängare att angripa flera vänsterorienterade organisationer. E-postmeddelandet skickades i lördags och på söndagen tände någon eld på byggnaden där Anton Schmaus Haus-organisationen huserar. Anton Shmaus Haus var ett av målen som pekades ut i mejlet. Företrädare för organisationen sa i ett uttalande att det var ren tur att ingen skadades i branden.

Berlins delstatsminister Erhard Körting sa i ett uttalande att han oroades över utvecklingen. Claudia Schmid från det tyska författningsskyddet sa i en radiointervju att de olika attackerna fått en "ny karaktär".

– Jag hoppas att vi inte står inför en ny eskalering mellan vänstern och högern, sa Claudia Schmid.

Attackerna kommer bara några månader innan delstatsvalet i Berlin, planerat till den 18 september.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA