Utbredd antisemitism i Tyskland

Publicerad 2011-11-18

20 procent av befolkningen hyser starka antisemitiska uppfattningar enligt en tysk rapport.

2008 beslutade det tyska parlamentet, Bundestag, att undersöka antisemitiska åsikter i samhället. Rapporten är omfattande och redovisar den tyska allmänhetens uppfattning. Analysen bygger på material från organisationen Anti-Defamation Leauge och Bielefelduniversitetet samt nationell statistik om hatbrott.

Rapporten visar att 20 procent av den tyska befolkningen hyser starka antisemitiska åsikter och författarna konstaterar att antisemitism är ett stort problem i landet. I rapporten rekommenderas ökade satsningar för att informera och förebygga antisemitiska tendenser. Det behövs också studier som förklarar hur människor påverkas av propaganda.

Aktivisten Anetta Kahane från Amadeu Antoniostiftelsen, en organisation som stödjer antihatprogram, kommenterar rapporten på den judiska nyhetssajten JTA. Hon framhåller vikten av att inte missbruka rapportens resultat och kollektivt peka ut vissa grupper. Hon säger att det är skillnad på riktig antisemitism och hur anklagelser om antisemitism används för politiska syften. Exempelvis används antisemitismen i arabländerna som ett argument mot invandring från dessa länder. Men för att det finns antisemitism i ett land betyder det inte att alla därifrån är antisemiter. Det är ovärdigt att kollektivt skuldbelägga en grupp, säger Kahane och betonar att antisemitism måste hanteras seriöst och inte som ett slagträ i debatten.
Emanuel Westerlund

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro