Utbredd intolerans mot muslimer i Australien

Publicerad 2011-02-23

En rapport från australiska universitet visar att närmare hälften av befolkningen är negativt inställd till muslimer, rapporterar ABC News. Rapporten bygger på en tio år lång studie som universitet över hela landet har gjort.

Enligt studien säger sig en av tio australier ha förutfattade meningar om andra kulturer. 25 procent är öppet antisemitiska och något fler är negativt inställda till aboriginerna.

Men värst är inställningen till muslimer, där drygt 48 procent är negativa.

Störst är motståndet i Canberras och Sydneys delstat New South Wales, där drygt 54 procent är negativt inställda till muslimer. På kansliet för utlandsstudier oroas ordföranden Robert Atcheson av att främlingsfientligheten breder ut sig:

– En utländsk student som överväger att studera någonstans i Australien, kan definitivt välja något annat land istället, säger han till ABC News.

Rapporten består av tusentals intervjuer. Det framgår också att nästan 86 procent av de tillfrågade tycker att något måste göras för att minska rasismen i landet. Men de allra flesta uppger sig vara bekväma med att leva i ett mångkulturellt samhälle och känner sig säkra i vardagen.

Professor Kevin Dunn på University of Western Sydney, som ansvarar för undersökningen, menar att politikerna inte gör tillräckligt för att bekämpa problemet.

– Människor som framställs som ett problem blir ett problem. Det spelar ingen roll om det gäller asylsökande eller muslimer, säger han till ABC News.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA