Utesluten ur SD efter internbråk

Publicerad 2011-11-15

Efter flera interna strider inom Sverigedemokraternas distrikt Dalarna -Västmanland uteslöts Ove Raskopp, kommunfullmäktigeledamot i Falun, ur partiet. Raskopp kommer dock att sitta kvar i fullmäktige som politisk vilde.

Det var på fredagen som Raskopp blev utesluten ur Sverigedemokraterna. Han har tidigare riktat kritik mot partiet och då främst mot distriktsordförande Marie Edenhager. Raskopp menar att man inte får ha kritik inom de egna leden och att uteslutningsbeskedet var väntat.

– De har hotat med det i flera månader att jag blir utesluten om jag inte håller käften och inrättar mig i ledet. Men det har jag sagt att jag inte tänker göra, säger Ove Raskopp till Expo.se.

Mari Edenhager menar att Ove Raskopp har fört partiskadlig verksamhet då han har kritiserat partiet på sin blogg. Edenhager anser att bloggen är en förtalssida med lögner och trakasserier, bland annat riktat mot henne själv. Hon har inget förtroende för Raskopp längre, skriver Sveriges Radio.

Ove Raskopp säger att Sverigedemokraterna var det enda partiet som vågade prata om de problem som finns i Sverige och att det var därför han anslöt sig. Men att situationen nu är en annan.

- Med tiden såg jag också att det fanns andra saker som jag inte kunde ställa upp på. Jag tycker inte det här hatet som är mot andra människor hör hemma i vårt land. Jag upplever inte Sverige som ett hatiskt land, säger Raskopp.

Raskopp tror inte på den utveckling som sker inom Sverigedemokraterna och anser att partiet sluter sig vid ett vi- och dem-tänkande som är problematiskt.

- Jag har väl mer eller mindre upptäckt att de glider längre in i det här sekteristiska tänkandet, säger han.

Raskopp kommer sitta kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige i Falun.

Expo har försökt nå distriktsordförande Mari Edenhager utan resultat.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA