Utesluten ur SD efter internbråk

Publicerad 2011-11-15

Efter flera interna strider inom Sverigedemokraternas distrikt Dalarna -Västmanland uteslöts Ove Raskopp, kommunfullmäktigeledamot i Falun, ur partiet. Raskopp kommer dock att sitta kvar i fullmäktige som politisk vilde.

Det var på fredagen som Raskopp blev utesluten ur Sverigedemokraterna. Han har tidigare riktat kritik mot partiet och då främst mot distriktsordförande Marie Edenhager. Raskopp menar att man inte får ha kritik inom de egna leden och att uteslutningsbeskedet var väntat.

– De har hotat med det i flera månader att jag blir utesluten om jag inte håller käften och inrättar mig i ledet. Men det har jag sagt att jag inte tänker göra, säger Ove Raskopp till Expo.se.

Mari Edenhager menar att Ove Raskopp har fört partiskadlig verksamhet då han har kritiserat partiet på sin blogg. Edenhager anser att bloggen är en förtalssida med lögner och trakasserier, bland annat riktat mot henne själv. Hon har inget förtroende för Raskopp längre, skriver Sveriges Radio.

Ove Raskopp säger att Sverigedemokraterna var det enda partiet som vågade prata om de problem som finns i Sverige och att det var därför han anslöt sig. Men att situationen nu är en annan.

- Med tiden såg jag också att det fanns andra saker som jag inte kunde ställa upp på. Jag tycker inte det här hatet som är mot andra människor hör hemma i vårt land. Jag upplever inte Sverige som ett hatiskt land, säger Raskopp.

Raskopp tror inte på den utveckling som sker inom Sverigedemokraterna och anser att partiet sluter sig vid ett vi- och dem-tänkande som är problematiskt.

- Jag har väl mer eller mindre upptäckt att de glider längre in i det här sekteristiska tänkandet, säger han.

Raskopp kommer sitta kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige i Falun.

Expo har försökt nå distriktsordförande Mari Edenhager utan resultat.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro