Uteslutningshotad SD-politiker lämnar partiet

Publicerad 2011-03-22

Den omdebatterade sverigedemokraten Isak Nygren har begärt utträde ur Sverigedemokraterna. Nygren var föremål för uteslutning efter att han diskuterat "rasblandning" på ett nazistforum.

Det var i måndags som Isak Nygren skrev att han "begärt utträde ur SD" på nätsajten Twitter.

- Jag har inga kommentarer i nuläget, säger Isak Nygren till Expo.

Isak Nygren har upprepade gånger uppmärksammats i media för sina utspel. Senast i mitten av februari berättade Expo att Nygren i flera inlägg på det nazistiska nätforumet Nordisk diskuterat "rasblandning".

Under rubriken "Varför är rasblandning dåligt?" skrev Nygren bland annat:

"Jag har inget emot om vita, det vill säga alla som har europeiskt ursprung skaffar barn emellan, men jag skulle ha det svårt att se det positiva om det blir en blandning mellan negrer, asiater etc."

Sverigedemokraterna bekräftade så sent som i fredags att man öppnat ett uteslutningsärende mot Isak Nygren. Nu väljer han alltså självmant att lämna partiet.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA