Utvisas efter gräl om Hitler

Publicerad 2011-08-15

Först hävdade mannen att Hitler hade rätt när han dödade judar. Vid ett efterföljande gräl attackerade han en man med en flaska. Gärningsmannen dömdes på fredagen till fängelse och sedan utvisning ur landet för det inträffade.

Det var i samband med en privat fest som tumult uppstod. En av de närvarande hävdade att "Hitler hade rätt när han ville förinta judar". Lägenhetsinnehavaren reagerade på uttalandet och de båda började gräla. I samband med det slogs lägenhetsinnehavaren i huvudet med en flaska.

Gärningsmannen dömdes i juni av Södertälje tingsrätt för grov misshandel till fängelse i ett år och tre månader. Domen överklagades och på fredagen skärpte Svea hovrätt straffet till att också gälla utvisning ut landet efter avtjänat fängelsevistelse med möjlighet att återvända först i augusti 2016.

Enligt domen så är gärningsmannens identitet okänd. Han uppgav först i förhör att han var tjeckisk medborgare för att under rättegången ändra sig till turkisk. Rätten gör bedömningen att mannens identitet inte går att fastställa. Det framgår inte i domen till vilket land mannen ska utvisas.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro