Utvisas efter gräl om Hitler

Publicerad 2011-08-15

Först hävdade mannen att Hitler hade rätt när han dödade judar. Vid ett efterföljande gräl attackerade han en man med en flaska. Gärningsmannen dömdes på fredagen till fängelse och sedan utvisning ur landet för det inträffade.

Det var i samband med en privat fest som tumult uppstod. En av de närvarande hävdade att "Hitler hade rätt när han ville förinta judar". Lägenhetsinnehavaren reagerade på uttalandet och de båda började gräla. I samband med det slogs lägenhetsinnehavaren i huvudet med en flaska.

Gärningsmannen dömdes i juni av Södertälje tingsrätt för grov misshandel till fängelse i ett år och tre månader. Domen överklagades och på fredagen skärpte Svea hovrätt straffet till att också gälla utvisning ut landet efter avtjänat fängelsevistelse med möjlighet att återvända först i augusti 2016.

Enligt domen så är gärningsmannens identitet okänd. Han uppgav först i förhör att han var tjeckisk medborgare för att under rättegången ändra sig till turkisk. Rätten gör bedömningen att mannens identitet inte går att fastställa. Det framgår inte i domen till vilket land mannen ska utvisas.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA