Var tionde SD-politiker i Dalarna dömd

Publicerad 2011-10-10

Var tionde förtroendevald sverigedemokrat i Dalarna är dömd för brott. Det visar en granskning som Sveriges radio har gjort.

Grovt sexuellt utnyttjande av underårig, djurplågeri och olaga vapeninnehav är några av de brott som förtroendevalda sverigedemokrater i Dalarna har blivit dömda för, enligt uppgifter från Sveriges radio.

-Vi kan inte avsätta dem. Och inte kommunfullmäktige heller. De är valda enligt lagen och valsystemet så som det ser ut, säger Marie Edenhager, ordförande för Sverigedemokraterna i Dalarna till Sveriges radio.

Sedan valet 2002 har de som kandiderat för Sverigedemokraterna fått skriva under en vandelsförsäkran, där de intygar att de inte är dömda för brott.

-Vi har varit ganska hårda i bedömningen. Har man begått grova brott så fick man inte kandidera, säger Marie Edenhager till Sveriges radio.

Marie Edenhager säger att Sverigedemokraterna ansvarar för att de personer som representerar partiet på valsedeln inte ska vara belastade med grova brott. Edenhager menar att de dömda sverigedemokraterna kan vara personer som skrivits in på valsedlar utan att ha varit utsedda av partiet. Eller att personerna har ljugit om sitt brottsregister.

-Är det någon som har ljugit i vandel, ja då får vi väl titta på det och ta ett samtal med de personerna, säger Edenhager till Sveriges radio.

Totalt har Sveriges radio granskat 39 förtroendevalda sverigedemokrater.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA