Var tionde SD-politiker i Dalarna dömd

Publicerad 2011-10-10

Var tionde förtroendevald sverigedemokrat i Dalarna är dömd för brott. Det visar en granskning som Sveriges radio har gjort.

Grovt sexuellt utnyttjande av underårig, djurplågeri och olaga vapeninnehav är några av de brott som förtroendevalda sverigedemokrater i Dalarna har blivit dömda för, enligt uppgifter från Sveriges radio.

-Vi kan inte avsätta dem. Och inte kommunfullmäktige heller. De är valda enligt lagen och valsystemet så som det ser ut, säger Marie Edenhager, ordförande för Sverigedemokraterna i Dalarna till Sveriges radio.

Sedan valet 2002 har de som kandiderat för Sverigedemokraterna fått skriva under en vandelsförsäkran, där de intygar att de inte är dömda för brott.

-Vi har varit ganska hårda i bedömningen. Har man begått grova brott så fick man inte kandidera, säger Marie Edenhager till Sveriges radio.

Marie Edenhager säger att Sverigedemokraterna ansvarar för att de personer som representerar partiet på valsedeln inte ska vara belastade med grova brott. Edenhager menar att de dömda sverigedemokraterna kan vara personer som skrivits in på valsedlar utan att ha varit utsedda av partiet. Eller att personerna har ljugit om sitt brottsregister.

-Är det någon som har ljugit i vandel, ja då får vi väl titta på det och ta ett samtal med de personerna, säger Edenhager till Sveriges radio.

Totalt har Sveriges radio granskat 39 förtroendevalda sverigedemokrater.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro