Vårdnadsbidraget splittrar Sverigedemokraterna

Publicerad 2011-03-22

Splittrade Sverigedemokrater röstade på både ja- och nejsidan vid måndagens omröstning i Burlövs kommun. Resultatet gjorde att vårdnadsbidraget inte kommer att införas i kommunen. Men inte bara i Burlöv är partiet splittrat i frågan.

Om vårdnadsbidraget

  • Den 30 juni 2010 hade 104 av Sveriges 290 kommuner infört vårdnadsbidrag, enligt statistik från SCB. Statistiken visar att antal ansökningar som godkändes mellan 1 januari till 30 juni 2010 var 3 231 stycken.
  • Av de godkända ansökningarna hade 34, 4 procent av de sökande familjerna utländsk bakgrund.
Sverigedemokraterna hade vågmästarroll vid måndagens omröstning i Burlövs fullmäktige men kunde inte enas inom partiet. Två ledamöter röstade ja och resterande fem nej, skriver Sydsvenskan.
Sverigedemokraternas Lars-Anders Espert sade att han och partikamraten Christer Swahn försökt övertala de andra att rösta för förslaget men mött motstånd. Anledningen var enligt Esbert att övriga av partiets ledamöter anser att det främst är invandrarkvinnor som söker bidraget och att de inte vill att invandrare ska få fler bidrag.

Att frågan splittrar partiet visar sig i flera kommuner. I slutet av februari beslutade kommunfullmäktige i Motala att avskaffa rätten till vårdnadsbidrag, ett beslut som Sverigedemokraterna ställde sig bakom.
Samtidigt vill Sverigedemokraterna i Karlstad att kommunen inför vårdnadsbidraget.
"Det borde vara en självklarhet att föräldrarna själva ska kunna bestämma om att få mer tid med sina barn under de första åren", skriver Sverigedemokraternas kommunfullmäktige Ida Martinsson i en motion, uppger Värmlands folkblad.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro