Vårdnadsbidraget splittrar Sverigedemokraterna

Publicerad 2011-03-22

Splittrade Sverigedemokrater röstade på både ja- och nejsidan vid måndagens omröstning i Burlövs kommun. Resultatet gjorde att vårdnadsbidraget inte kommer att införas i kommunen. Men inte bara i Burlöv är partiet splittrat i frågan.

Om vårdnadsbidraget

  • Den 30 juni 2010 hade 104 av Sveriges 290 kommuner infört vårdnadsbidrag, enligt statistik från SCB. Statistiken visar att antal ansökningar som godkändes mellan 1 januari till 30 juni 2010 var 3 231 stycken.
  • Av de godkända ansökningarna hade 34, 4 procent av de sökande familjerna utländsk bakgrund.
Sverigedemokraterna hade vågmästarroll vid måndagens omröstning i Burlövs fullmäktige men kunde inte enas inom partiet. Två ledamöter röstade ja och resterande fem nej, skriver Sydsvenskan.
Sverigedemokraternas Lars-Anders Espert sade att han och partikamraten Christer Swahn försökt övertala de andra att rösta för förslaget men mött motstånd. Anledningen var enligt Esbert att övriga av partiets ledamöter anser att det främst är invandrarkvinnor som söker bidraget och att de inte vill att invandrare ska få fler bidrag.

Att frågan splittrar partiet visar sig i flera kommuner. I slutet av februari beslutade kommunfullmäktige i Motala att avskaffa rätten till vårdnadsbidrag, ett beslut som Sverigedemokraterna ställde sig bakom.
Samtidigt vill Sverigedemokraterna i Karlstad att kommunen inför vårdnadsbidraget.
"Det borde vara en självklarhet att föräldrarna själva ska kunna bestämma om att få mer tid med sina barn under de första åren", skriver Sverigedemokraternas kommunfullmäktige Ida Martinsson i en motion, uppger Värmlands folkblad.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA