Västeråsnazist döms för knivbrott

Publicerad 2011-02-25

En 20-årig medlem i Svenskarnas parti dömdes på fredagen för brott mot knivlagen. Domen kommer bara några dagar efter det att tre av partiets aktivister dömts tillsammans med flera vänsteraktivister efter ett stort bråk i Hallstahammar.

En 20-årig medlem i Svenskarnas parti dömdes på fredagen för brott mot knivlagen. Domen kommer bara några dagar efter det att tre av partiets aktivister dömts tillsammans med flera vänsteraktivister efter ett stort bråk i Hallstahammar.

20-åringen döms mot sitt nekande till 1200 kronor i böter för att han burit kniv i centrala Västerås. Han greps av en civilklädd polis efter att han springande försökt kasta kniven ifrån sig.

Domen mot 20-åringen kommer bara några dagar efter att fyra vänsterextremister från Revolutionära fronten och tre nazister från Svenskarnas parti dömts. Domen var kulmen på det rättsliga efterspelet från ett knivslagsmål i Hallstahammar i maj förra året.

Två av nazisterna som dömdes var nära att mista livet av skadorna de åsamkats av vänsterextremisterna.

I samband med att domen föll intervjuade Sveriges television en lokal företrädare för nazistorganisationerna som är aktiva i Västerås. Den 24-åriga mannen säger att han går omkring beväpnad när han upplever sig hotad.

- Det handlar om att upprätthålla en sorts terrorbalans mellan oss och dom, säger 24-åringen till SvT, syftandes på konflikterna mellan höger- och vänsterextremister.

Sirpa Franzén, pressekreterare vid Säkerhetspolisen, säger till Expo att de flesta aktiva personerna inom "vit makt-miljön" inte beväpnar sig:

- Men om de gör det så är det olika gatustridsvapen och knivar som är vanligast, säger hon.

Den 20-åriga mannen som nu dömts för knivbrottet var en av två män på Svenskarnas partis vallista till kommunfullmäktige i Surahammar i höstas. Den andra personen, en 26-årig man från Västerås utreds för närvarande av polis, misstänkt för grov misshandel. I den polisanmälan som Expo tagit del av framgår att 26-åringen ska ha skjutit två personer med någon form av luftvapen.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA