Västmanlandsnazist inför tingsrätten igen

Publicerad 2011-05-12

En 20-årig aktivist från Svenskarnas parti dömdes till sex månaders fängelse för förberedelse till grov misshandel i slutet av februari. På onsdagen ställdes han och en kamrat åter inför tingsrätten, denna gång misstänkt för en grov misshandel med rasistiska förtecken.

De senaste misstankarna som riktas mot 20-åringen rör en brutal misshandel utförd vid en bensinmack i Västerås i mitten av april i år.

Tillsammans med en 17-årig kamrat misstänks 20-åringen ha angripit en man som de uppfattade som invandrare. Samtidigt som paret ropade rasistiska tillmälen ska de ha slagit ner mannen och stampat honom i ansiktet. Åklagaren skriver i sin stämningsansökan att gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Offret fick bland annat skador på sina tänder och drabbades efteråt av yrsel.

Både 20-åringen och 17-åringen nekar till brott. Åklagaren har kallat flera vittnen till rättegången och ska även visa en övervakningsfilm där 20-åringen figurerar.

Tidigare aktiv i Nationaldemokraterna

20-åringen är en välkänd aktivist inom vit makt-miljön. 2008 lämnade han tillsammans med flera andra personer Nationaldemokraterna och har sedan dess varit aktiv i olika grupper runt om i Västmanland.

Domen från februari för förberedelse för grov misshandel rör en händelse i Hallstahammar i maj förra året. Aktivister från det nazistiska Svenskarnas parti hade delat ut flygblad när de angreps av kniv- och påkbeväpnade vänsterextremister.

Nazisterna var även de beväpnade men vid det här tillfället var det de som drog det kortaste strået. 20-åringen var en av två nazister som knivskars så svårt att han var nära att mista livet. Tingsrätten i Västmanland dömde de inblandade till långa fängelsestraff. Domen är överklagad till Svea hovrätt som väntas fälla ett avgörande om drygt en vecka.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro