Västmanlandsnazist inför tingsrätten igen

Publicerad 2011-05-12

En 20-årig aktivist från Svenskarnas parti dömdes till sex månaders fängelse för förberedelse till grov misshandel i slutet av februari. På onsdagen ställdes han och en kamrat åter inför tingsrätten, denna gång misstänkt för en grov misshandel med rasistiska förtecken.

De senaste misstankarna som riktas mot 20-åringen rör en brutal misshandel utförd vid en bensinmack i Västerås i mitten av april i år.

Tillsammans med en 17-årig kamrat misstänks 20-åringen ha angripit en man som de uppfattade som invandrare. Samtidigt som paret ropade rasistiska tillmälen ska de ha slagit ner mannen och stampat honom i ansiktet. Åklagaren skriver i sin stämningsansökan att gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Offret fick bland annat skador på sina tänder och drabbades efteråt av yrsel.

Både 20-åringen och 17-åringen nekar till brott. Åklagaren har kallat flera vittnen till rättegången och ska även visa en övervakningsfilm där 20-åringen figurerar.

Tidigare aktiv i Nationaldemokraterna

20-åringen är en välkänd aktivist inom vit makt-miljön. 2008 lämnade han tillsammans med flera andra personer Nationaldemokraterna och har sedan dess varit aktiv i olika grupper runt om i Västmanland.

Domen från februari för förberedelse för grov misshandel rör en händelse i Hallstahammar i maj förra året. Aktivister från det nazistiska Svenskarnas parti hade delat ut flygblad när de angreps av kniv- och påkbeväpnade vänsterextremister.

Nazisterna var även de beväpnade men vid det här tillfället var det de som drog det kortaste strået. 20-åringen var en av två nazister som knivskars så svårt att han var nära att mista livet. Tingsrätten i Västmanland dömde de inblandade till långa fängelsestraff. Domen är överklagad till Svea hovrätt som väntas fälla ett avgörande om drygt en vecka.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA