VD kallade anställd för "blatte" i mejl

Publicerad 2011-11-23

En förre detta VD på ett bokningsföretag döms för förolämpning efter att ha skickat ut mejl till flera anställda där han kallade en av försäljarna för "blatte" och "Neger".

2009 skickade VD:n två mejl där en anställd på företaget kallades "blatte" och "Neger". VD:n säger, enligt Luleå tingsrätt, att det inte var illa menat. Han hävdar att det varit en tuff jargong på arbetsplatsen, bland annat ska de ha kallat varandra för "bitch" och "lilla hora". Den anställde bekräftar att jargongen på arbetsplatsen varit tuff, men menar att VD:n gått över gränsen. I ett samtal med sin flickvän ska VD:n ha kallat den anställde för "negern".

Den anställde uppger att han inte vågat berätta för sin chef att han kände sig kränkt i rädsla för att förlora sitt jobb.

VD:n sparkades från företaget efter att hans beteende kommit fram. Tingsrätten bedömer att VD:n måste ha förstått att den anställde känt sig kränkt och diskriminerad och slår fast att han därmed gjort sig skyldig till förolämpning.

VD:n döms till dagsböter och ska dessutom betala skadestånd på 7000 kronor till den anställde.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro