utr_pol_geert_wilders_464_1.jpg

I samband med att en domstol i Amsterdam beslutade att Geert Wilders ska ställas inför rätta visade de politikerns film Fitna. FOTO: KAFKA/HOLLAND

Wilders åter inför rätta

Publicerad 2011-05-24

En domstol i Amsterdam beslutade på måndagen att rättegången mot den holländska antimuslimska politikern Geert Wilders ska återupptas.

Den kontroversielle politikerns advokat hävdar att Wilders är dömd på förhand och att han inte kommer att få en rättvis rättegång, rapporterar Radio Netherland Weredomroep.

Enligt advokat Bram Moszkowics så har rätten överträtt sina rättigheter genom att återuppta rättegången eftersom åklagarmyndigheten tidigare kommit fram till ett motsatt beslut.

Frihetspartiets ledare Geert Wilders åtalas för anstiftan till hets och diskriminering mot muslimer. Wilderas har kallat islam för en "fascistisk ideologi" och profeten Muhammed för "mördare och pedofil." Koranen har Wilder jämfört med Adolf Hitlers Mein kampf.

Den antirasistiska organisationen Nederland Bekent Kleur har samtidigt anklagat rätten för att ha bortsett och utelämnat flera uttalanden som Wilders gjort.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro