utr_pol_geert_wilders_464_1.jpg

I samband med att en domstol i Amsterdam beslutade att Geert Wilders ska ställas inför rätta visade de politikerns film Fitna. FOTO: KAFKA/HOLLAND

Wilders åter inför rätta

Publicerad 2011-05-24

En domstol i Amsterdam beslutade på måndagen att rättegången mot den holländska antimuslimska politikern Geert Wilders ska återupptas.

Den kontroversielle politikerns advokat hävdar att Wilders är dömd på förhand och att han inte kommer att få en rättvis rättegång, rapporterar Radio Netherland Weredomroep.

Enligt advokat Bram Moszkowics så har rätten överträtt sina rättigheter genom att återuppta rättegången eftersom åklagarmyndigheten tidigare kommit fram till ett motsatt beslut.

Frihetspartiets ledare Geert Wilders åtalas för anstiftan till hets och diskriminering mot muslimer. Wilderas har kallat islam för en "fascistisk ideologi" och profeten Muhammed för "mördare och pedofil." Koranen har Wilder jämfört med Adolf Hitlers Mein kampf.

Den antirasistiska organisationen Nederland Bekent Kleur har samtidigt anklagat rätten för att ha bortsett och utelämnat flera uttalanden som Wilders gjort.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA